CNN explică faptul că hackerii au căutat o modalitate prin care să răzbune moartea lui Alexei Navalnîi, iar în acest sens s-au folosit de accesul pe care îl aveau la o rețea de calculatoare legată la sistemul închisorii unde a murit opozantul rus. 

Astfel, hackerii au spart site-ul închisorii și au publicat pe acesta o imagine cu Navalnîi și soția lui la un miting politic, lângă care au redat mesajul “Trăiască Alexei Navalîi!”. De asemenea, scrie CNN, hackerii susțin că au furat și o bază de date care conține informații despre sute de mii de prizonieri ruși și despre rudele și contactele acestora, inclusiv despre prizonierii din colonia penitenciară arctică unde Navalnîi a murit.

Hackerii au publicat imagini care să demonstreze reușita atacului lor, fiind văzute de un expert consultat de CNN, care a considerat că acestea sunt veridice. Hackerii au spus pentru CNN că sunt un amestec de naționalități, inclusiv expatriați ruși și ucraineni. De asemenea, au explicat că împărtășesc datele, inclusiv numerele de telefon și adresele de e-mail ale prizonierilor și ale rudelor lor “în speranța că cineva îi poate contacta și ajuta să înțeleagă ce s-a întâmplat cu Navalnîi”.

Hackerii susțin că baza de date conține informații despre aproximativ 800.000 de prizonieri și rudele și contactele acestora. În urma unei analize a datelor pe care CNN a făcut-o s-a constatat că unele intrări sunt duplicate, însă acestea conțin, într-adevăr, informații despre sute de mii de oameni. De altfel, CNN a verificat dacă datele sunt reale și a observat că mai multe nume din lista hackerilor sunt cu adevărat ale unor persoane închise în penitenciarele rusești.

Hackerii au accesat și site-ul comisariatului online al sistemului penitenciar din Rusia, de unde membrii familiilor deținuților cumpără alimente pentru aceștia, și au schimbat prețurile  alimentelor la un cent de la peste un dolar, cât erau înainte de atac. A fost nevoie de câteva ore până când administratorul magazinului online a observat că prizonierii cumpărau mâncare la prețuri infime, mai susțin hackerii, care pretind că ar fi trecut trei zile până când personalul IT a putut să anuleze complet reducerile oferite de hackeri.

Grupul de hackeri le-a transmis administratorilor rețelei penitenciarelor să nu șteargă mesajele pro Navalnîi afișate pe site-uri, dar aceștia au refuzat, iar din acest motiv, hackerii au le-au dezactivat mai multe servere. CNN amintește că hackingul motivat politic (“hacktivism”) este o practică folosită tot mai frecvent de când Rusia a invadat Ucraina. Războiul din Ucraina “a demarat, fără îndoială, un nou capitol în utilizarea hacktivismului, fără precedent în amploare. Este un instrument puternic pentru diverse grupuri pentru a-și exprima perspectivele, pentru a-și susține ideile, pentru a-și ataca adversarii și pentru a încerca să influențeze traiectoria războiului”.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday