Update: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut o primă declarație, în urma publicării investigației jurnalistice legate de sindromul Havana. Acesta a declarat pentru reporteri că “nu este deloc un subiect nou; timp de mulți ani, subiectul așa-numitului <<Sindrom Havana>> a fost exagerat în presă și, de la bun început, a fost legat de acuzații împotriva părții ruse. Dar nimeni nu a publicat sau exprimat nicăieri vreo dovadă convingătoare a acestor acuzații nefondate”.
Oficialul rus a mai spus că “prin urmare, toate acestea nu sunt altceva decât acuzații nefondate din partea mass-media”.
Știrea în forma inițială: Sindromul Havana, sau AHI, a intrat pentru prima dată în atenția publicului în 2017, după ce peste 20 de oficiali americani detașați în Cuba au suferit afecțiuni medicale ciudate. De atunci, peste 100 de cazuri au fost citate în locuri precum China, dar chiar și în Washington DC. Printre victime se numără diplomați americani, spioni, militari, antreprenori și, în unele cazuri, soțiile, copiii și chiar animalele de companie ale acestora.
Ancheta a dezvăluit că, printre oficialii Ambasadei SUA de la Kiev, “grupul de cazuri cu sindrom Havana a fost atât de numeros încât unul dintre ei a optat să demisioneze cu totul din CIA decât să riște să devină o victimă”.
Simptomele rezultate în urma unui astfel de atac variază de la dureri de cap cronice, vertij, tinitus (acufenă, percepția unor vâjâituri), insomnie, greață, tulburări psihofiziologice de durată și chiar orbire sau pierderea auzului. O parte a victimelor au fost diagnosticate cu leziuni cerebrale traumatice, fiind nevoite să se retragă din serviciul guvernamental.
Atacurile sunt efectuate de ceea ce The Insider numește “arme cu energie direcționată”, iar rușii le-au dezvoltat în decenii de cercetare militară, datând din epoca sovietică, dar încă nu este clar cum funcționează acestea.
Raportul a constatat că primul dintre aceste atacuri a avut loc de fapt la Frankfurt, în Germania, în 2014. Câțiva oficiali americani, asociați cu activitatea CIA în Ucraina, au suferit AHI în întreaga lume, în special după 2014 și anexarea Crimeei. Multe dintre victimele acestor atacuri aveau expertiză operațională în Georgia, Ucraina sau Rusia, fiind vizați în special agenții serviciilor secrete occidentale, mai arată raportul.
“Ceea ce a arătat această investigație este că comunitatea de informații americană este incapabilă să-și îndeplinească funcția cea mai de bază și a preferat să acopere fapte, fie pentru a nu-și dezvălui iincompetená, fie pentru a evita o situație în care nu mai poate recruta noi angajați, de teama acestor arme ale GRU”, a declarat o victimă pentru The Insider.
În 2021, Administrația Biden a adoptat Legea Havana, care oferă despăgubiri semnificative pentru victimele confirmate ale AHI.
Cât despre Unitatea 29155 a GRU, se știe că aceasta nu a fost creată pentru a spiona sau a aduna informații, ci se concentrează în întregime pe operațiuni militare violente. Alte dovezi dezvăluie că membrii seniori ai acestei unități au primit premii și promovări pentru munca lor în dezvoltarea “armelor acustice neletale”, un termen folosit de informațiile ruse și de literatura militară pentru a descrie dispozitivele de energie dirijată bazate pe sunet și radiofrecvență. Un fost oficial CIA le-a spus jurnaliștilor că misiunea Unității 29155 este “de a găsi, rezolva sau termina orice s-ar împotrivi viselor imperialiste ale lui Vladimir Putin”.
În martie 2023, Biroul Directorului de Informații Naționale al SUA a emis un raport redactat în care afirmă că “este foarte puțin probabil ca AHI să fie provocat de o putere străină”. Victimele atacurilor, arată investigația jurnalistică, au fost șocate de rezultatul acestui raport guvernamental, iar mulți dintre ei se simt trădați.
Investigația avansează o teorie potrivit căreia motivul pentru care guvernul american ar putea ascunde adevărul despre natura acestor atacuri ar fi acela că ele ar putea constitui un act de război împotriva SUA, ceea ce ar duce la o eventuală escaladare între cele două puteri nucleare.
Sursa: The Insider
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.