Compania americană are în vedere dezvoltarea unui avion supersonic de pasageri capabil să zboare la viteze de peste 2.700 de km/oră, numit Overture. Primul prototip al unei astfel de aeronave a zburat vineri. Denumit “Baby Boom”, prototipul XB-1 este “fundația” pentru conceptul avionului Overture, a transmis compania Boom Supersonic, care a precizat că folosește avionul experimental pentru a prezenta tehnologiile inovatoare esențiale pentru un zbor comercial supersonic sigur și eficient. 

În cadrul primului astfel de test, prototipul XB-1 a zburat timp de 12 minute deasupra deșertului Mojave din sud-vestul SUA, iar compania a transmis că “Baby Boom” a îndeplinit “pe deplin” toate obiectivele stabilite.

Astăzi, XB-1 a zburat în același spațiu aerian consacrat în care aeronava Bell X-1 a depășit pentru prima dată bariera sunetului, în 1947. Am așteptat cu nerăbdare acest zbor, încă de când am fondat Boom Supersonic, în 2014, iar momentul marchează cea mai importantă etapă de până acum în calea noastră spre introducerea zborurilor comerciale supersonice în întreaga lume”, a declarat fondatorul companiei, Bake Scholl.

Potrivit companiei, avionul a decolat de pe aeroportul regional Mojave Air & Space Port și a atins o altitudine de 2.170 de metri în timpul zborului și o viteză de 440 de km/h. Boom Supersonic a precizat că atitudinea și viteza aeronavei vor fi extinse în timp, în cadrul mai multor zboruri de test, iar prototipul XB-1 reprezintă doar “o fracțiune din ceea ce va oferi Overture”. Mai exact, compania plănuiește ca viitorul avion supersonic de pasageri să atingă viteze de peste 2.700 km/oră și altitudini de până la 18.000 de km, reușind astfel să facă legătura între New York și Londra în doar trei ore și jumătate.

Prototipul a fost pilotat de Bill “Doc” Shoemaker, pilotul-șef al departamentului de teste din cadrul companiei. Acesta are o experiență de 21 de ani în pilotarea avioanelor militare F-18. Prototipul a fost însoțit în cadrul zborului de o aeronavă T-38, responsabilă de monitorizarea testului. 

Compania, care a strâns 141 de milioane de dolari pentru dezvoltarea prototipului, a transmis anterior că a primit deja pre-comenzi pentru 30 de avioane supersonice Boom Overture, și că prețul unui singur aparat de zbor va fi de 200 de milioane de dolari. Business Insider scrie că Overture va putea transporta până la 80 de persoane într-o configurație “all-business-class”. Pe lângă avionul de pasageri, Boom Supersonic lucrează la dezvoltarea unor versiuni ale Overture destinate sectorului militar și guvernamental.

Sursa: Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday