Declarațiile președintelui rus au fost făcute în fața piloților forțelor aeriene, Putin susținând că Moscova nu are nicio intenție să atace un stat NATO, chiar dacă “alianța militară condusă de SUA” s-a extins prea mult spre est și ar amenința Rusia. “Nu avem intenții agresive față de aceste state. Ideea că vom ataca o altă țară – Polonia, Țările Baltice sau Cehia – este o prostie totală. Este doar o prostie”, a declarat Vladimir Putin.

Ulterior, întrebat despre avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul a promis că le va trimite în Ucraina, Putin a răspuns că acestea nu pot schimba situația de pe front. “Vom distruge aeronavele F-16 la fel cum distrugem tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente, inclusiv lansatoare de rachete multiple”, a spus Putin.

“Desigur, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din țări terțe, ele devin pentru noi ținte legitime, oriunde s-ar afla.” a mai adăugat liderul de la Kremlin care a precizat că aceste tipuri de avioane pot transporta și arme nucleare.

Declarațiile lui Putin au urmat comentariilor ministrului de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, care a anunțat că aeronavele ar trebui să sosească în Ucraina în lunile următoare. Belgia, Danemarca, Norvegia și Olanda se numără printre țările care s-au angajat să furnizeze F-16 Ucrainei, iar România participă la antrenarea piloților ucraineni, la baza de la Borcea.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday