Polonia. Ministerul Apărării l-a demis pe comandantul polonez al unității militare europene de reacție rapidă (Eurocorps), care este implicat într-o anchetă de contraspionaj.

Ministerul polonez al Apărării a transmis că generalul-locotenent Jarosław R. Gromadziński a fost demis, pe baza unor noi informații descoperite în cadrul investigației pentru contraspionaj. În comunicatul de presă emis de instituție, se arată: “Serviciul de Contrainformații militare a inițiat proceduri de inspecție cu privire la autorizația de securitate personală a generalului-locotenent Jarosław R. Gromadziński, în urma obținerii unor noi informații despre acesta“.

Ministerul nu a detaliat faptele pentru care Gromadziński este anchetat, însă i-a ordonat să se întoarcă de urgență de la cartierul general al Eurocorps din Strasbourg, Franța. 

Gromadziński a ocupat funcția de comandant-locotenent al Eurocorps din iunie 2023, după o carieră în care a servit în Irak și a comandat Divizia 18 mecanizată a Poloniei. Acesta era însărcinat cu repartizarea trupelor aliate în cazul unor operațiuni de criză, umanitare și de salvare, precum și în pentru misiuni de menținere a păcii.

Germania și Franța au înființat Eurocorps în 1992, pentru a sprijini diverse misiuni ale Uniunii Europene și NATO. Printre cele șase națiuni-cadru ale sale se numără și Belgia, Spania, Luxemburg și Polonia, în timp ce Austria, Grecia, Italia, România și Turcia sunt națiuni asociate. Organizația a desfășurat misiuni de stabilizare și securitate în Balcani și în Afganistan, precum și în misiuni de instruire în Africa.

Surse alternative: Associated Press, Polska Agencja Prasowaa

Folosim cookies