Ministerul polonez al Apărării a transmis că generalul-locotenent Jarosław R. Gromadziński a fost demis, pe baza unor noi informații descoperite în cadrul investigației pentru contraspionaj. În comunicatul de presă emis de instituție, se arată: “Serviciul de Contrainformații militare a inițiat proceduri de inspecție cu privire la autorizația de securitate personală a generalului-locotenent Jarosław R. Gromadziński, în urma obținerii unor noi informații despre acesta“.

Ministerul nu a detaliat faptele pentru care Gromadziński este anchetat, însă i-a ordonat să se întoarcă de urgență de la cartierul general al Eurocorps din Strasbourg, Franța. 

Gromadziński a ocupat funcția de comandant-locotenent al Eurocorps din iunie 2023, după o carieră în care a servit în Irak și a comandat Divizia 18 mecanizată a Poloniei. Acesta era însărcinat cu repartizarea trupelor aliate în cazul unor operațiuni de criză, umanitare și de salvare, precum și în pentru misiuni de menținere a păcii.

Germania și Franța au înființat Eurocorps în 1992, pentru a sprijini diverse misiuni ale Uniunii Europene și NATO. Printre cele șase națiuni-cadru ale sale se numără și Belgia, Spania, Luxemburg și Polonia, în timp ce Austria, Grecia, Italia, România și Turcia sunt națiuni asociate. Organizația a desfășurat misiuni de stabilizare și securitate în Balcani și în Afganistan, precum și în misiuni de instruire în Africa.

Surse alternative: Associated Press, Polska Agencja Prasowaa

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday