Într-un “diagnostic colectiv al economiei Germaniei” realizat de principalele institute economice  – DIW din Berlin, IfW din Kiel, IWH din Halle, RWI din Essen și Ifo din Munchen – economiștii au revizuit previziunile de creștere economică pentru 2024, de la 1,2% la 0,1%. “Economia Germaniei se luptă. O fază de slăbiciune economică care a persistat până de curând este însoțită de scăderea forțelor de creștere. Prin urmare, atât factorii economici, cât și cei structurali, se suprapun în dezvoltarea economică generală lentă“, se arată în rezumatul raportului.

Economiștii estimează că situația va începe să se îmbunătățească în curând, dar avertizează și că această dinamică nu va fi “prea grozavă” în general. Consideră că recuperarea puterii de cumpărare a consumatorilor, pe măsură ce inflația scade și salariile cresc în multe sectoare, ar fi “cel mai important combustibil pentru redresarea economică“.

Guvernul german și-a revizuit, de asemenea, în scădere previziunile economice în urmă cu câteva săptămâni, avertizând asupra probabilității de a intra într-o recesiune tehnică până la sfârșitul primului trimestru al anului 2024.

PIB-ul Germaniei s-a contractat cu -0,3% de la an la an în ultimul trimestru al anului 2023. Săptămâna trecută, și Banca centrală semnala că economia a intrat, probabil, în recesiune în primul trimestru al anului, avertizând că consumul și cererea industrială slabe amână revenirea economiei.

Un alt factor care a contribuit în ultimele luni au fost grevele frecvente care au afectat atât rețeaua feroviară, cât și călătoriile aeriene din Germania, care pot avea dezavantaje pentru alte sectoare afectate de avioanele și trenurile anulate. Disputa dintre operatorul feroviar național Deutsche Bahn și sindicatul mecanicilor de tren a fost însă soluționat la începutul acestei săptămâni, după luni de negocieri.

Surse alternative: DW, IFO

Foto: Anubiscz | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday