Politico citează o notă internă a Europol, care arată că, la finalul lunii august, anul trecut, mai multe dosare fizice au dispărut din instituție, iar în septembrie aceasta a demarat o anchetă internă. Este vorba de documente cu datele personale, considerate strict secrete. Între ele, se află și cel al directorului executiv al Europol, Catherine De Bolle, dar și ale altor înalți funcționari, între care directorii adjuncți ai organizației, Jürgen Ebner, Andrei Lințǎ (ofițer român) și Jean-Philippe Lecouffe.

Dosarele cu datele angajaților Europol sunt păstrate într-o cameră securizată din sediul central de la Haga al organizației, unde au acces doar câțiva angajați. Ele sunt considerate atât de importante, încât nu sunt păstrate în formă electronică ci doar în formă fizică, pe hârtie.  Pot conține informații despre cererea de angajare a funcționarului, pregătirea relevantă, datele nașterii, starea civilă, persoanele aflate în întreținere, adresa curentă și alte informații obișnuite stocate de departamentul de HR. 

Nu este clar cum au fost preluate dosarele, însă în urma incidentului șeful departamentului de resurse umane, Massimiliano Bettin, a intrat în concediu administrativ. Într-o notă din 18 septembrie, distribuită la nivel intern, este subliniată gravitatea situației: “Având în vedere rolul Europol ca autoritate de aplicare a legii, dispariția fișierelor personale ale membrilor personalului constituie un incident grav de securitate și de încălcare a datelor cu caracter personal”, se arată în notă.

Unele dintre documente au fost recuperate după ce o persoană le-a găsit abandonate într-un loc public, nespecificat, din Haga și le-a adus la secția de poliție.

Europol este una dintre cele mai mari agenții ale Uniunii Europene, având rolul de a coordona investigațiile și operațiunile transfrontaliere majore, precum și cele cu partenerii de la Interpol sau FBI.

Sursă: Politico

Foto: Svleusden | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday