Alexandr Lukașenko susține că a fost contactat de Vladimir Putin imediat după atac: “M-a întrebat «Mă ajuți să închidem granița ruso-bielorusă?». Eu i-am răspuns că o voi face, că facem tot ce se poate. Aceasta a fost conversația”. 

Astfel, președintele bielorus susține că acesta ar fi fost motivul pentru care teroriștii ar fi decis să fugă prin Ucraina, nu prin Belarus: “Am plasat unitățile noastre în stare de alertă maximă pentru a ne pregăti pentru o situație de luptă. Ca urmare, teroriștii nu au putut intra în Belarus prin nicio cale și, recunoscând acest lucru, ei și-au deviat cursul și s-au îndreptat spre granița ruso-ucraineană”, a declarat acesta. El a mai adăugat că a păstrat legătura în permanență cu Putin, iar serviciile de securitate bieloruse și cele din Rusia și-au coordonat acțiunile în timp ce mașina suspecților a fugit dinspre Moscova spre regiunea Briansk, fiind oprit aproape de granița Rusiei cu Ucraina și Belarus. 

Totuși, declarația lui Lukașenko diferă de cea a lui Putin, iar în acest moment nu este clar dacă l-a contrazis intenționat pe președintele rus, care, în prima adresare publică de după atentatul de vineri seara, a declarat“toți cei patru autori direcți ai atacului terorist (…) s-au deplasat spre Ucraina, unde, li s-a pregătit o fereastră pe unde să poată trece frontiera. Deși ISIS a revendicat atacul, atât Vladimir Putin, cât și oficialii ruși susțin că Ucraina este cea care a organizat atacul. Marți, șeful FSB a acuzat, fără dovezi, SUA, Ucraina și Marea Britanie că se află în spatele atacului, din cauza “unui istoric lung în acest sens”. 

Surse alternative: Reuters, Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday