Sebastien Lecornu a declarat că stocurile și liniile de producție pentru echipamente militare sunt sub presiune, în special în ceea ce privește rachetele antiaeriene și obuzele de artilerie. În acest context, ministrul a precizat că ia în considerare rechiziționarea stocurilor sau să le impună companiilor să finalizeze cu prioritate anumite comenzi. Acesta a precizat că un exemplu de “prioritate” este cel al rachetelor Aster, produse de MBDA.

Cererea externă pentru echipamentele militare produse în Franța a crescut considerabil, în special pentru proiectilele de artilerie și sisteme radar folosite de ucraineni pe front, dar industria apărării se străduiește să țină pasul, a mai explicat Lecornu. 

Aster sunt folosite de sistemele anti-rachetă ale Ucrainei, precum și pentru a respinge atacurile cu rachete și drone ale rebelilor houthi asupra navelor din Marea Roșie. Franța a comandat 200 de astfel de rachete pentru 2026, la un cost de 900 de milioane de euro. Potrivit ministrului francez, Parisul ar putea cumpăra încă 200 de rachete Aster în viitorul apropiat.

Am ratat anumite contracte cu țări din Europa de Est pentru care criteriul termenelor de livrare este mai important decât prețul”, a declarat ministrul francez, care a criticat, de asemenea, faptul că companiile producătoare nu obișnuiesc să facă stocuri de piese, materii prime și produse finite, pentru a minimiza costurile, iar din această cauză realizează armament “doar la momentul cerut, în cantitatea cerută”, fără posibilitatea de a onora rapid comenzi plasate în ultimul moment. 

Surse: Reuters, Le Monde

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday