UPDATE, ora 15.30: Un raport al Agenției pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii arată că nava container Dali, lungă de 289 de metri și încărcată cu containere, “și-a pierdut propulsia” imediat ce a părăsit portul baltimore și i-a avertizat pe oficialii din Maryland că riscă o coliziune, potrivit ABC News. Cel mai probabil, ea a plutit în derivă până s-a izbit de pilon podului, fapt care a provocat aproape imediat prăbușirea integrală a tronsoanelor adiacente. Conform autorităților americane, nu sunt niciun fel de indicii că incidentul ar avea o natură teroristă ci, cel mai probabil, este vorba de un accident. În același timp, The Guardian mai arată că nava operată de compania daneză Maersk (sub pavilion Singapore) a mai fost implicată într-o coliziune, în 2016, în portul belgian Antwerp, unde a lovit și a avariat cheul. La vremea respectivă, autoritățile belgiene au stabilit că incidentul a fost provocat de o neglijență a echipajului.

Prăbușirea podului pe partea din față a navei nu a rănit pe nimeni de la bordul acesteia, dar autoritățile americane spun că cel puțin șapte mașini au căzut în apă. Se prezumă implicit că sunt cel puțin șapte persoane rănite, dintre care doar două au fost salvate până acum. Spațiul aerian din jurul accidentului a fost închis, pentru a permite intervenția multiplelor elicoptere care caută supraviețuitori, iar navele din zonă și-au oprit, de asemenea, tranzitul.

Potrivit unui expert în inginerie de infrastructură, citat de Sky News, reconstruirea podului va costa cel puțin 600 de milioane de dolari, adică de zece ori mai mult decât a costat construirea acestuia, în anii 1970.

UPDATE 10:30: Un purtător de cuvânt al Departamentului de Pompieri din Baltimore a confirmat că prăbușirea podului din Baltimore este un “eveniment cu victime în masă”. Salvatorii cred că în jur de 20 de muncitori au căzut în râul Patapsco. Mai multe echipe de salvare intervin la fața locului.

Știrea în forma inițială: O navă de marfă a lovit podul care traversează portul Baltimore, a declarat marți un purtător de cuvânt al Pazei de Coastă a SUA. Primele rapoarte despre incident arată că nava a lovit podul Francis Scott Key la ora locală 1:27, a declarat Matthew West, de la Garda de Coastă din Baltimore.

Kevin Cartwright, directorul de comunicații al Departamentului de Pompieri din Baltimore City, a confirmat că podul a fost lovit de “o navă mare”, după care s-a prăbușit în râul Patapsco. Potrivit acestuia, “șapte persoane și mai multe vehicule” au căzut în râu.

Podul, care face parte din Interstate 695, are o lungime de aproape 3 km. Autoritatea de transport din Maryland a transmis că toate benzile de pe pod au fost închise complet circulației începând cu ora 2:00, fără a preciza motivul.

MarineTraffic, o platformă de date maritime, a arătat că o navă container cu pavilion Singapore, a plecat din portul Baltimore la ora 1 dimineața și se îndrepta spre Colombo, Sri Lanka.

Podul, care poartă numele lui Francis Scott Key, autorul imnului național american, a fost inaugurat în 1977.

Știrea se actualizează pe măsură ce sunt disponibile informații.

Surse alternative: BBC, The New York Times,

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday