FBI a transmis într-un comunicat de presă că șapte cetățeni chinezi, membri ai grupului de hackeri Advanced Persistent Threat 31 (APT31), afiliat guvernului de la Beijing, au fost puși sub acuzare pentru că au desfășurat o operațiune de spionaj cibernetic timp de aproximativ 14 ani, în întreaga lume, inclusiv în SUA și UK.

Țintele grupării au fost angajați ai Casei Albe, senatori americani, parlamentari britanici, oficiali guvernamentali din întreaga lume, jurnaliști, contractorii din domeniul Apărării, companii de securitate, dizidenți sau persoane care au criticat Beijingul. A fost vizat inclusiv personalul campaniilor electorale din ambele partide politice din SUA, înainte de alegerile din 2020, subliniază FBI.

Scopul operațiunii globale desfășurate de hackerii chinezi a fost de a “reprima criticile aduse regimului chinez, de a compromite instituțiile guvernamentale și de a fura secrete comerciale“, a declarat procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco. Potrivit procurorilor americani, hackerii au urmărit compromiterea conturilor de serviciu, a e-mailurilor personale și a datelor salvate online. “Operațiunea prolifică de hacking susținută de guvernul chinez a inclus 10.000 de e-mailuri rău intenționate, care au afectat mii de victime aflate pe mai multe continente”, a transmis Lisa Monaco.

Grupul APT31, din care făceau parte și cei șapte inculpați, include și zeci de ofițeri de informații ai Ministerului Securității Statului din China, transmit americanii. APT31 era parte a unui program de spionaj cibernetic condus de Departamentul de Securitate de Stat Hubei, situat în orașul Wuhan. Începând cu 2010, hackerii au desfășurat campanii globale de piratare informatică, iar cele peste 10.000 de e-mailuri “rău intenționate” trimise țintelor păreau adesea să provină de la instituții de știri sau de la jurnaliști.

Prin simpla deschidere a mailului infectat cu malware, hackerii obțineau informații despre destinatar, inclusiv locația, adresa IP, schemele de rețea și dispozitivele specifice utilizate pentru a accesa conturile de e-mail. Informațiile obținute erau folosite pentru a permite “un hacking mai direct și mai sofisticat”, cum ar fi compromiterea routerelor și a altor dispozitive electronice.

Hackerii au obținut astfel “proprietăți intelectuale și secrete comerciale aparținând întreprinderilor americane, contribuind la pierderi de miliarde de dolari anual, prin transferul de tehnologie din SUA către China”. Viceprim-ministrul britanic Oliver Dowden a afirmat că operațiunea “demonstrează un model clar și persistent de comportament ce semnalează intenții ostile din partea Chinei”. Ambasada Chinei la Londra a descris acuzațiile drept “calomnii complet fabricate și rău intenționate“, în timp ce ambasada de la Washington nu reacționat până la acest moment.

Surse alternative: FBI, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday