Oamenii de știință cer de urgență protejarea locurilor de pe Lună care sunt considerate cele mai bune pentru instalarea de instrumente avansate concepute pentru cercetări aprofundate ale Universului. Aceste locuri se află pe așa-numita “parte nevăzută a Lunii”, lipsite de vibrații ale solului și apărate de semnalele zgomotoase (inclusiv unde radio) ale Pământului, ceea ce le face potrivite pentru echipamente sensibile care nu ar funcționa la fel din altă parte.

Acum, oamenii de știință avertizează că aceste situri de importanță științifică extraordinară sunt în pericol de a fi afectate de un val de misiuni lunare și spun că protejarea acestor locuri prețioase este o ”chestiune urgentă”. Cel puțin 22 de misiuni pe Lună sunt programate până la sfârșitul anului 2026, jumătate dintre acestea în apropierea Polului Sud lunar, iar cercetărorii avertizează că vor urma și mai multe, inclusiv misiuni comerciale și civile. Totodată, două baze lunare, una americană, cealaltă a Chinei și a Rusiei, sunt de așteptat să fie operaționale în anii 2030.

Este pentru prima dată când omenirea trebuie să decidă cum ne vom extinde în Sistemul Solar. Suntem în pericol să pierdem oportunități unice de a înțelege universul”, a spus dr. Martin Elvis, astronom la Centrul Harvard și Smithsonian pentru Astrofizică din Massachusetts. Fără nicio autoritate care să coordoneze misiunile, susțin aceștia, nu există nimic care să prevină viitoare incidente pe Lună.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday