Studiul a fost realizat de cercetători olandezi și britanici, finanțați de World Cancer Research Fund (WCRF) și publicat în International Journal of Cancer. Pentru realizarea sa au fost consultați 1.719 de pacienți cu cancer de colon din Olanda. 

În urma cercetării, oamenii de știință au constatat că pacienții care au suferit de cancer de colon și au băut cel puțin două căni de cafea au prezentat un risc mai mic ca boala lor să recidiveze. De asemenea, au observat că efectele consumului de cafea sunt dependente de doză în sensul că cei care au băut cea mai mare cantitatea au avut și cel mai mic risc. Conform cercetătorilor, pacienții care au consumat cel puțin cinci căni de cafea pe zi au avut cu 32% mai puține șanse de a se îmbolnăvi din nou, decât cei care au băut mai puțin de două căni.

De asemenea, s-a constatat că nu doar consumul de cafea, dar și cantitatea influențează șansele de supraviețuire ale pacienților. Cei care au băut cel puțin două căni de cafea pe zi au avut un risc mai mic de a muri în comparație cu cei care nu au băut și, la fel ca și în cazul posibilității ca boala să recidiveze, cei care au consumat cel puțin cinci căni au avut cel mai mic risc de deces.

Cercetătorii spun că rezultatele sunt promițătoare, iar acum așteaptă să vadă dacă acestea vor fi confirmate și de alte studii. The Guardian scrie cercetări anterioare au arătat că cei care consumă cafea au un risc mai mic de a face cancer de col uterin sau de ficat. Pe lângă acestea există și unele indicii legate de consumul de cafea și reducerea riscului de a dezvolta cancer oral, de faringe, laringe și piele.

Rezultatele sunt remarcabile, având în vedere că în 2016 OMS a clasificat cafeaua drept posibil cancerigen, pentru ca apoi să revină asupra evaluării întrucât nu existau suficiente dovezi în acest sens.

Studiu integral pe The Guardian

Sursa foto: Marian Vejcik | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday