Alături de Departamentul pentru Justiție al SUA, 16 state americane se alătură acțiunii împotriva Apple, în ceea ce pare a fi cel mai serios proces anti-trust pe care compania l-a avut până acum. Este acuzată că și-a creat un monopol ilegal pe piața smartphone-urilor, pe care l-a menținut prin condițiile restrictive ale magazinului de aplicații App Store, prin taxele ridicate impuse dezvoltatorilor de aplicații și printr-un control strict, care în unele cazuri a dus la restricționarea modului în care companiile terțe pot interacționa cu produsele și serviciile sale.

Departamentul de Justiție subliniază că Apple se folosește de influența și cererea puternică de pe piața americană pentru a obține astfel mai mulți bani de la consumatori, dezvoltatori, creatori de conținut, artiști, editori, întreprinderi mici și comercianți, afectând, de asemnea și concurența, pentru că utilizatorilor le este dificil să migreze pe un dispozitiv creat de o altă firmă. 

“Consumatorii nu ar trebui să fie nevoiți să plătească prețuri mai mari pentru că firmele încalcă legile antitrust […] Dacă nu se iau măsuri, Apple va continua să își consolideze monopolul asupra smartphone-urilor”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Apple a reacționat rapid, transmițând că “acest proces amenință ceea ce reprezentăm și principiile care diferențiază produsele Apple pe piețele extrem de competitive. Dacă ar avea succes, ar împiedica capacitatea noastră de a crea tipul de tehnologie pe care oamenii îl așteaptă de la Apple”.

Acțiuni similare au fost însă deschise și împotriva Alphabet/Google, Meta Platforms și Amazon.

Apple a fost deja supusă unor anchete și penalizări antitrust în Europa, Japonia și Coreea.

Surse alternative: Reuters, CNN

Foto: Andrey Bayda | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday