Update: Ucrainenii susțin că au doborât peste 30 de rachete care se îndreptau spre Kiev, precizând că este primul atac asupra capitalei ucrainene după o lună și jumătate. Cel puțin 13 persoane, inclusiv un copil, au fost rănite.

Știrea inițială:

Autoritățile ucrainene au alarmat populația încă de la miezul nopții, când nouă bombardiere strategice rusești, Tupolev Tu-95, au decolat de la baza Olenia, Murmansk (Marea Barents).

Tu-95 strategic bombers launched missiles: there was alarm throughout the country.

Au urmat lansări de rachete în valuri, primul grup intrând pe teritoriul Ucrainei la ora 3.45 și îndreptându-se spre regiunea Kievului. Alertele aeriene deja sunaseră în capitala ucraineană, autoritățile cerând populației să se adăpostească în subsoluri și buncăre și să nu posteze pe rețelele sociale informații care ar putea ajuta Rusia să își regleze tirul.

Corespondenții străini de la Kiev au transmis că, la ora 5 dimineața, apărarea antiaeriană a intrat în funcțiune, o parte a dronelor sau rachetelor fiind distruse în aer, dar cel puțin două dintre ele au explodat la impact (nu neapărat în țintele vizate). După modelul anterior al atacurilor cu rachete ale Rusiei, mai întâi sunt trimise drone care țin ocupată apărarea antiaeriană, iar apoi urmează valul de rachete de croazieră. Autoritățile militare ucrainene au raportat că, pe lângă acestea din urmă, Rusia a lansat joi dimineața și un număr de rachete hipersonice Kinjal.

Air defence responds to Russian drone attack in Kyiv Oblast and near Kyiv particularly

Totuși, nu este clar dacă acestea au vizat Kievul. Presa ucraineană raportează că un al doilea val de rachete a virat spre vest, înainte de a intra în regiunea capitalei ucrainene.

Potrivit primarului Kievului, Vitali Klitschko, cel puțin 10 persoane (dintre care un copil) au fost rănite în exploziile și incendiile care au urmat, un număr de drone în flăcări lovind zone rezidențiale din cartierele Șevcenkivski și Sviatoșinski. Atacul a afectat blocuri de apartamente, o grădiniță, o firmă și obiective de infrastructură.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday