DIICOT transmite într-un comunicat de presă că, polițiști români împreună cu Europol și poliția spaniolă, au pus în aplicare 22 de mandate de percheziție domiciliară, pe raza județelor Vâlcea, Argeș și Sibiu, într-o cauză care vizează “destructurarea a trei grupuri infracționale organizate constituite în vederea săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, care a produs consecințe deosebite, fals informatic, acces fără drept la un sistem informatic și spălare a banilor“.

Potrivit procurorilor, începând cu anul 2022, pe raza județului Vâlcea, membrii cele trei grupuri infracționale, care “s-au aflat într-o relație de colaborare şi sprijin reciproc“, au obținut controlul asupra a cel puțin 630 de conturi bancare (deschise în Spania și în alte țări) prin care, folosind sisteme informatice, au derulat operațiuni financiare frauduloase.

Valoarea tranzacțiilor ilegale realizate în cursul anului 2023 prin aproximativ 15% dintre conturile bancare controlate de grupurile infracționale se ridică la circa 2,5 milioane de euro, care însumează prejudicii produse în patrimoniile unor persoane fizice și juridice. Astfel, suspecții prin activități de phishing ori de infectare a dispozitivelor utilizatorilor cu programe malițioase au obținut accesul la adresele de poștă electronică utilizate de departamentele financiare ale unor societăți care derulau activități comerciale de încheiere a contractelor de servicii sau lucrări, iar în momentul în care era identificată o comunicare ce conținea o factură primită sau trimisă către un partener de afaceri pentru plata unor prestații realizate conform unui contract încheiat, procedau la înlocuirea contului bancar indicat în factură cu datele unui cont bancar controlat de membrii grupurilor infracționale, astfel că suma de bani era transferată fraudulos în contul bancar respectiv“, transmite DIICOT.

Prin folosirea acestui mod de operare membrii grupurilor infracționale au fraudat mai multe companii spaniole cu sume importante de bani. “Cu titlu de exemplu precizăm că în cazul unei singure persoane vătămate prejudiciul a fost de 284.000 de euro“, transmit procurorii.

De asemenea, suspecții au postat anunțuri fictive privind vânzarea unor utilaje și autovehicule pe diferite site-uri indicând companii de transport fictive, ale căror date erau similare cu ale unor companii existente în realitate, care ar fi garantat tranzacția și livrarea respectivelor utilaje către clienți. Același manopere de inducere în eroare au fost utilizate și pe platforme destinate închirierilor de imobile, pretinzând sub identități fictive că dețin proprietăți pentru închiriere în diferite destinații turistice, creând pentru persoanele interesate aparența că tranzacția va fi efectuată prin intermediul unor servicii cunoscute de cazare“, precizează DIICOT.

Ulterior comiterii fiecărei infracțiuni și confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupurilor infracționale transferau succesiv sumele de bani prin diferite conturi controlate de ei, după care le retrăgeau de la ATM uri amplasate în diferite țări europene.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday