Largi mulțimi  de oameni s-au adunat în piața centrală a capitalei ruse, teoretic pentru a aniversa zece ani de la alipirea (prin forță) a Crimeei, dar într-un miting despre care observatorii politici apreciază că dorește a confirma vizual victoria lui Putin în alegerile prezidențiale.

Președintele rus s-a adresat rușilor din Piața Roșie, vorbindu-le despre gloria Rusiei și a comparat Crimeea cu o navă care “s-a întors în portul natal”.

Diana Magnay, corespondentul pe politică externă al Sky News, a spus că alipirea Crimeei, chiar dacă a fost făcută prin forță și nu este recunoscută internațional (peninsula este considerată de majoritatea țărilor lumii ca parte a Ucrainei) a fost un moment destul de apreciat printre ruși. “Domnul Putin ar putea conduce fără sprijinul public, dar este remarcabil de dornic să simtă că întreaga țară este în spatele lui”, a mai spus corespondentul.

Putin a câștigat alegerile prezidențiale cu un scor de 87%, dar nicio țară occidentală nu consideră că procesul electoral a fost unul corect, în condițiile în care niciunuia dintre contestatarii săi nu i s-a permis să intre în cursă. Deși inițial, în urmă cu 25 de ani, Constituția Federației Ruse limita posibilitatea unui singur om de ocupa mai mult de două mandate de patru ani în fruntea țării, prin modificări consecutive, mandatul a fost mărit la șase ani, iar interdicția a fost eliminată. Așa explică faptul că Vladimir Putin își începe acum al cincilea mandat de președinte, la capătul căruia va fi condus Rusia timp de peste 30 de ani, luând în considerare și perioada în care a fost prim-ministru, funcția de președinte fiind ocupată, mai mult formal, de aliatul său Dimitri Medvedev.

Surse: Sky News, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday