Inflația în România a scăzut în februarie la 7,1%, dar tot s-a situat la cel mai ridicat nivel din UE, pentru a doua lună consecutiv. Media blocului comunitar a fost de 2,8%.

După metodologia Eurostat, România a înregistrat o inflație de 7,1% în luna februarie, fapt ce a plasat-o pe primul loc în rândul celor 27 de state membre. După calculul Institutului român de Statistică (INS), indicatorul a fost de 7,2%.

România a fost urmată de Croația (cu o inflație de 4,8%) și Estonia (4,4%): La polul opus, s-au situat Letonia și Danemarca (ambele cu 0,6%) și Italia (0,8%). 

Biroul european de statistică mai arată că inflația în Zona Euro a scăzut, din ianuarie în februarie, de la 2,8% la 2,6%. În februarie 2023, indicatorul se situa la 8,5%. La nivelul celor 27 de state membre, media a scăzut, din ianuarie în februarie, de la 3,1% la 2,8%. Anul trecut, în a doua lună, inflația se situa la 9,9%.

Ca și în ianuarie, cea mai importantă contribuție la rata anuală a inflației din Zona Euro, în februarie, a venit din partea serviciilor (+1,73 de puncte procentuale). urmate de alimente, alcool și tutun (+0,79 pp) și bunuri industriale non-energetice (+0,42 pp).

Date/Tabel: Eurostat

Foto: Dreamstime/Irontrybex

Folosim cookies