Potrivit Biroului Național de Statistică al Chinei, producția industrială a crescut cu +7% în perioada ianuarie – februarie 2024, în cel mai accelerat ritm din ultimii doi ani și peste așteptările analiștilor chestionați de Reuters, care estimau un avans de +5% față de aceeași perioadă din 2023. Spre comparație, producția industrială a Chinei a crescut cu +6,8% în decembrie față de finalul lui 2022.

Comerțul cu amănuntul a înregistrat, de asemenea, o creștere de +5,5%, în scădere însă față de avansul de +7,4% din ultima lună a anului trecut, dar peste estimările analiștilor, care se așteptau la un avans de +5,2%. Reuters scrie că rezultatul vine pe fondul celor opt zile libere din februarie, alocate cu ocazia Anului Nou Chinezesc, care au impulsionat consumul și turismul. 

Cu toate acestea, fragilitatea sectorului imobiliar a fost evidențiată de cererea slabă în primele două luni ale anului. Investițiile au scăzut cu -9% în termeni anuali, deși într-un ritm mai lent comparativ cu scăderea de -24% din luna decembrie. Volumul lucrărilor de construcții noi a scăzut cu -30%, cel mai grav declin din ultimele cel puțin 12 luni.

Rezultatele economice ale Chinei sunt urmărite îndeaproape pentru a analiza o potențială îmbunătățire a dinamicii, după o perioadă marcată de deflație, de încredere scăzută a consumatorilor și de o criză de lichiditate în sectorul imobiliar, care s-a extins în ultimul an la unii dintre cei mai mari dezvoltatori din țară. 

China urmărește o creștere economică de +5% în 2024, dar analiștii spun că, deși cifrele raportate în primele două luni ale anului în sectorul industrial și cel al comerțului cu amănuntul sunt un început bun, Beijingul “va avea nevoie de mai mult, în special de o relaxare a politicilor fiscale”. Reamintim, tot la începutul acestui an, comerțul Chinei a accelerat peste așteptări, impulsionat de cererea pentru produse electrice. Guvernul a precizat în urmă cu câteva săptămâni că, pentru a-și atinge ținta de 5%, va pune “accent pe sectorul tehnologic, pentru asigurarea nevoilor pe plan intern”.

Surse: Reuters, FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday