Studiu a fost realizat de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, ISGlobal, și a analizat nivelul de poluare în peste 1.400 de regiuni din 35 de țări europene, acoperind 543 de milioane de persoane. Rezultatele, publicate în revista Nature Communications, arată că nivelurile globale de particule fine de funingine (PM2,5 și PM10) și de dioxid de azot (NO2) au scăzut în cea mai mare parte a Europei în ultimii 20 de ani.

Multe orașe europene au amenajat zone cu emisii reduse, unde circulația autovehiculelor cu motoare convenționale este restricționată, reducând astfel poluare cu particule fine. Unele țări, precum Polonia, au renunțat la încălzirea locuințelor pe bază de cărbune. De asemenea, intervenția instituțiilor europene a ajutat companiile să își reducă amprenta poluantă. 

În ciuda acestor îmbunătățiri, cea mai mare parte a cetățenilor europeni trăiesc în zone în care nivelul de poluare depășește pragul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Aproximativ 98% dintre europeni locuiesc în zone cu niveluri nesănătoase de particule poluante PM2.5. De asemenea, 80% din populația Europei locuiește în zone cu niveluri peste pragul considerat sigur de particule PM10, iar 86% în zone cu un nivel îngrijorător de dioxid de azot. 

Particulele poluante PM2.5 și PM10 sunt suficient de mici pentru a ajunge în plămâni și au fost asociate cu o gamă largă de afecțiuni medicale, de la boli de inimă și cancer la nașteri premature. Experții estimează că aceste particule sunt responsabile pentru moartea prematură a peste 400.000 de cetățeni europeni în fiecare an. Nivelurile ridicate de dioxid de azot pot contribui la apariția astmului și pot crește susceptibilitatea infecțiilor respiratorii.

Pe parcursul cercetării, cele mai ridicate niveluri de particule PM2.5 și PM10 au fost înregistrate în nordul italiei și în țările din Europa de Est. Zone cu niveluri îngrijorătoare de dioxid de azot au fost înregistrate în Europa de Vest, precum sudul Regatului Unit, Belgia și Olanda. 

Experții spun că peste 200.000 de decese ar putea fi prevenite anual dacă calitatea aerului s-ar încadra în limitele OMS. Poluarea cu particule fine provine din arderea combustibililor solizi și lichizi, în principal ca partea a procesului de producere a energiei electrice, prin sisteme de încălzire a locuințelor și a traficului rutier.

Sursa: The Guardian

Harta cu cele mai poluate zone din Europa

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday