“Particularitatea funcției de conducere a NATO este că nu există o procedură foarte clară […] Știm cu toții că cele 32 de state trebuie să ajungă la un consens. Ceea ce a lipsit până acum este o discuție sinceră și deschisă despre ceea ce căutăm la un lider și, mai ales, care este sarcina acelui lider. Cum vedem noi, în mod colectiv, evoluția NATO pe parcursul unui mandat de patru ani?”, a subliniat ministrul leton de externe. 

Ministrul a făcut referire la faptul că secretarul general este numit, în principiu, printr-o discuție între ambasadorii NATO, însă factorii de decizie reali sunt șefii de stat sau de guvern. Conform acestuia, numirea secretarului general ar trebui să se facă printr-o discuție mai directă și mai cuprinzătoare cu factorii de decizie ai statelor membre, care să stabilească, cu exactitate, atribuțiile acestei funcții. 

“Secretarul general este persoana care trebuie să se ocupe de problemele consensuale și să îi aducă pe toți laolaltă. Această persoană trebuie să aibă sprijin în rândul capitalelor, dar pentru a avea acest sprijin, trebuie să vorbești cu toate capitalele”, a declarat acesta.

De asemnea, declarațiile ministrului leton subliniază sentimentul unora dintre noile state membre că sunt forțate de marile puteri ale NATO să îl susțină pe Rutte, fără o dezbatere despre nevoile viitoare ale alianței. 

În cazul în care este numit, Rutte ar fi al patrulea olandez care ar ocupa această funcție. El se bucură de susținerea, printre altele, a SUA, Marii Britanii, Franței și Germaniei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat săptămâna aceasta că va candida pentru același post și încearcă să atragă sprijinul statelor din prima linie, care se simt jignite de consultarea prealabilă dintre țările care și-au anunțat susținerea pentru Rutte, în ceea ce a fost conceput ca un fapt împlinit.

Sursă: The Guardian

Foto: Gints Ivuskans | Dreamstime 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday