Endometrioza este o boală grea, dureroasă, despre care se știe mult prea puțin. Afectând una din zece femei tinere în moduri diferite, lasă în urmă cicatrici puternice, nu doar fizice, ci și emoționale. Indiferent de gradul său de severitate, endometrioza reconfigurează complet viețile femeilor.

În termeni medicali, endometrioza înseamnă prezența în afara cavității uterine a țesutului endometrial care căptușește uterul pe interior și sângerează la fiecare menstruație. Odată ieșit din cavitatea uterină, țesutul endometrial se comportă specific, adică se îngroașă și sângerează la fiecare ciclu menstrual. Cum nu are pe unde să fie eliminat, acest țesut devine captiv în zona în care se dezvoltă. Astfel, atunci când implică ovarele, se pot forma chisturi (endometrioame), țesutul din apropiere se irită și dezvoltă țesut cicatrizat și aderent (benzi anormale de țesut fibros).

În mijlocul luptei zilnice împotriva durerii și frustrării, pacientele care suferă de endometrioză se găsesc, deseori, într-un labirint al incertitudinii. Descrisă de paciente, endometrioza este definită în multe forme – durere, infertilitate și întotdeauna cu impact profund asupra calității vieții.

„Aveam dureri care debutau înainte de menstruatie, fapt care mă făcea să le asociez doar cu probleme intestinale. Uneori ajungeau sa fie atât de intense încât am fost la un pas de a fi operată de apendicită acută. Suspiciunea de endometrioză a venit foarte tarziu, dar s-a dovedit a fi dezlegarea tuturor problemelor mele de sănătate.” Crina.

 „Ai impresia că cineva îți împunge cu un cuțit în burtă. Niște dureri crunte pe care nu poți să le suporți, te tăvălești pe jos. Am avut perioade în care pur și simplu leșinam, mă durea atât de tare încât picam din picioare.” Andreea.

 „Nu reușeam să mă dau jos din pat, câteodată stăteam și trei zile doar în pat”. Andra.

În astfel de momente, găsirea unui sprijin adecvat și a unui tratament eficient pare, de multe ori, o misiune imposibilă. Există, însă, speranță. Endo Institute – rețeaua de centre cu medici specializați în tratamentul multidisciplinar al endometriozei –  este locul unde pacientele cu endometrioză găsesc servicii de îngrijire excepționale, atât tratamente chirurgicale, cât și management non-chirurgical, dar și empatie și sprijin necondiționat.

Avem paciente care, până să ajungă la noi, au un istoric de cinci, șapte, doisprezece ani de vizite la mulți medici care le-au inoculat ideea că durerile lor sunt firești și că sunt perfect sănătoase. Endometrioza are un spectru foarte larg de simptome, nu toate sunt prezente simultan, iar asta face ca boala fie să disimuleze în alte afecțiuni ale aparatului genital feminin, fie în sfera extragenitală. Din acest motiv și din lipsa de informare a medicilor se întârzie diagnosticarea corectă.” spune dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurg de excelență în tratamentul endometriozei.

Pentru a diagnostica endometrioza, medicul ginecolog trebuie să facă o anamneză completă, adică să asculte istoricul de boală al pacientei și felul în care ea își descrie simptomele. Apoi, face un examen clinic ginecologic și, ulterior, o ecografie transvaginală.

„În urma efectuării celor trei examinări – anamneza, examenul clinic și ecografia transvaginală – putem stabili un diagnostic al bolii, putem încadra boala în stadii și putem descrie leziunile prin intermediul unui scor denumit scorul Enzian. Ulterior, în funcție de stadiul bolii, putem recomanda, în cazurile avansate, și examinări complementare, precum examinarea RMN cu protocol de endometrioză. Aceasta prezintă avantajul de a certifica concluziile stabilite de clinician în cadrul consultului și, de asemenea, poate identifica leziuni localizate în zone inaccesibile prin examinarea clinică sau ecografia transvaginală. Ne referim la leziuni situate în zonele înalte, cum ar fi intestinul subțire, apendicele, diafragmul sau în compartimentele laterale ale pelvisului, inclusiv leziuni nervoase și de perete musculo-scheletal”, explică Dr. Voicu Simedrea.

În cele 7 locații ale Endo Institute pacientele au acces la medici specializați în managementul endometriozei. În Timișoara se află singurul Centru de Excelență în Endometrioză cu dublă acreditare internațională din România, unde se tratează cele mai complexe cazuri de endometrioză, cele care necesită o echipă chirurgicală multidisciplinară. Pentru cazurile care nu au nevoie de tratament chirurgical, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria a înființat centre subsidiare de diagnostic și tratament non-chirurgical al endometriozei în București, Iași, Constanța, Cluj, Craiova și Târgu Mureș.

„Endo Institute reprezintă materializarea unei viziuni pe care am avut-o de mulți ani – un loc unde pacientele cu endometrioză să găsească specialiști dedicați și soluții de tratament eficiente pentru această afecțiune complexă. Acest centru de tratament al endometriozei existent astăzi în 7 orașe din România este rezultatul unei colaborări strânse între experți din domenii variate, precum ginecologie, chirurgie laparoscopică, gastroenterologie, nutriție, endocrinologie și psihiatrie, care își unesc forțele pentru a oferi îngrijire personalizată și integrată. La Endo Institute, pacientele noastre nu sunt cazuri medicale – sunt femei cu vise, speranțe și nevoi individuale. Aici, încercăm să transformăm aceste vise în realitate, construind un spațiu unde pacientele se simt înțelese, sprijinite și tratate cu respect și compasiune.” Dr. Voicu Simedrea.

Endometrioza este o afecțiune cronică, progresivă, care nu poate fi vindecată. Poate fi, însă, gestionată, iar simptomele ei pot fi diminuate și chiar reduse la minimum. Odată depistată și diagnosticată corect, există disponibile tratamente eficiente pentru ameliorarea durerii și tratarea infertilității, cum ar fi medicamente, terapie hormonală și intervenții chirurgicale.

„Le recomand tuturor femeilor care au dureri, să nu stea. Mai ales în perioada menstruației. Să nu stea deloc. Să meargă la medic, să descopere cauza! E greu, e greu, dar nu este imposibil. Un medic bun, un tratament corespunzător, o operație facută corect poate să iți redea șansa să ai o viață normală!” Andreea.

 „Să nu mai considere durerile mari și menstruațiile abundente normale.” Mirela.

 „Nu este ușor să trăiești cu endometrioză, dar se poate. Tratamentul te eliberează în bună măsură și poți avea o viață normală. Eu am simțit asta. Am trecut de la deprimare, frustrare și o viață în care durerea și disconfortul fizic erau o constantă, la echilibru. Mă înțeleg, mă cunosc, sunt împăcată și mă bucur de viață. Regret doar că nu am avut șansa unui diagnostic corect mai devreme. De asta cred că trebuie să vorbim mai mult despre boala aceasta, pentru ca femeile să știe și să o ia în calcul.” Crina.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday