Criza de muniții a ucrainenilor ar putea arăta că linia actuală a frontului este mai fragilă decât indică avansarea relativ lentă a Rusiei în diferite sectoare. “Ucrainenii sunt nevoiți să prioritizeze sectoarele cele mai amenințate de operațiunile ofensive ale Armatei Ruse, dar asta ar putea crea vulnerabilități în altă parte, pe care forțele ruse le-ar putea exploata pentru a face progrese bruște și surprinzătoare dacă livrările de muniți continuă să scadă”, arată ISW, în evaluarea sa zilnică asupra războiului din Ucraina.

Institutul arată că în acest moment comandamentul militar rus ale posibilitatea să aleagă să crească sau să scadă operațiunile oriunde de-a lungul liniei frontului, ceea ce permite planificarea unor surprize care nu le-ar lăsa ucrainenilor timp să realoce resurse și să respingă o lovitură mai puternică.

Publicația germană Der Spiegel a publicat interviuri cu comandanți ucraineni, care au povestit că aproape toate unitățile și formațiunile ucrainene trebuie să raționalizeze muniția, ceea ce face ca, cel mai des, ele să-și poată apăra pozițiile doar dacă “forțele ruse nu atacă cu toată forța”.

Noul comandant al Armatei Ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a avertizat că există o amenințare ca unitățile ruse să avanseze adânc în formațiunile ucrainene în zone nespecificate ale frontului.Declarațiile lui Sîrski și ale comandanților ucraineni sugerează că o intensificare a operațiunilor ofensive rusești într-o zonă în care forțele ucrainene nu au prioritizat munițiile ar putea duce la ospargere și o destabilizare a frontului de-a lungul unui sector, într-o perioadă scurtă de timp. Actuala linie probabil că nu mai este stabilă, iar trimiterea resurselor occidentale în timp util sunt esențiale pentru a împiedica Rusia să identifice și să exploateze o oportunitate pentru o pătrundere pe un sector vulnerabil al frontului”, mai arată ISW. 

Rata de înaintare a Rusiei la vest de Avdiivka a încetinit, după ce au reușit să captureze localitatea, pe 17 februarie. Imediat după aceea, au continuat să mențină un ritm relativ ridicat de operațiuni ofensive în zonă pentru a exploata oportunitățile tactice, urmărind să împingă cât mai spre vest linia frontului, înainte ca forțele ucrainene să poată stabili poziții defensive mai coerente.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday