Prestigiosul Ifo Institute de la Munchen a determinat că extremiștii de dreapta câștigă popularitate tot mai mare în regiunile Germaniei în care crește numărul familiilor cu venituri sub 60% din media națională (definit ca fiind pragul sărăciei).

“Dacă proporția gospodăriilor aflate sub pragul sărăciei crește cu 1 punct procentual, ponderea voturilor pentru partidele de extremă dreapta la alegerile federale crește cu 0,5 puncte procentuale”, arată institutul, a cărui cercetare a stabilit că, între 1998 și 2017, proporția gospodăriilor mai sărace a crescut cu doar 1,9%, iar ascensiunea extremei drepte în Germania s-a simțit mai pregnant după aceea.

Totuși, în Germania venitul mediu pentru o gospodărie a fost anul trecut de peste 3.500 de euro pe lună, iar “pragul sărăciei”este, pe cale de sconsecință, unul destul de ridicat – 2.100 de euro/lună. De aceea Ifo Institute a determinat că un alt indicator, “decalajul de sărăcie” joacă un rol de asemenea important în dezvoltarea tendințelor naționaliste și antidemocratice.

Decalajul sau “diferența de sărăcie” se măsoară ca distanța pe care o familie o are până la pragul de sărăcie (de 60% din venitul mediu, adică 2.100 de euro/lună), iar ifo Institute a stabilit că pe măsură ce această diferență crește, popularitatea extremei drepte crește și ea. Astfel, deși partidele de extremă dreapta câștigă popularitate în toate categoriile de populație, creșterea cea mai puternică este în rândul celor mai săraci 40 la sută dintre germani.

Calculele cercetătorilor arată că efectele deprivării economice în creștere sunt semnificativ mai puternice în estul Germaniei decât în vest, fără a exista însă diferențe semnificative între zonele urbane și cele rurale.

“Dacă vrei să combați populismul, trebuie să rezolvi problemele economice ale țării. Oamenii afectați de schimbările structurale și digitale au nevoie de oportunități și perspective credibile pentru viitor. Proiectarea sistemului social și a sistemului de educație și formare joacă un rol decisiv în consolidarea încrederii în democrație”, arată Florian Dorn, cercetător al Ifo Institute.

La începutul acestui an, în marile orașe din vestul Germaniei s-au desfășurat ample mitinguri împotriva nazismului promovat de extrema dreaptă.

Foto: Askoldsb | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday