BBC relatează că unele magazine din Marea Britanie au început deja să se confrunte cu o penurie de banane din cauza furtunilor de pe mare, care afectează rutele comerciale. Dan Bebber, profesor la Universitatea din Exeter, spune însă că majoritatea consumatorilor nu vor simți momentan lipsa fructului.

Cu toate acestea, deși stocurile pot face față unor astfel de fenomene meteorologice de scurtă durată, experții sunt îngrijorați de amenințările din ce în ce mai mari cauzate de încălzirea globală. Bananele sunt extrem de sensibile la creșterile de temperatură, care pot distruge culturile din anumite zone. 

De asemenea, experții mai avertizează că poate cea mai mare amenințare imediată pentru culturile de banane este faptul că temperaturile în creștere contribuie la răspândirea bolilor. Mai exact, specialiștii se tem de o infecție fungică în special, Fusarium Wilt TR4, considerată cea mai îngrijorătoare problemă pentru fructe. În ultimii ani, boala s-a extins din Australia și Asia în Africa și acum în America de Sud, iar, odată ce o plantație este afectată, niciun bananier nu mai poate fi salvat, infecția fiind extrem de greu de combătut.

Știm că sporii acestui Fusarium Wilt sunt extrem de rezistenți și că pot fi răspândiți de inundații și vânturi puternice. Așadar, acest tip de fenomene meteorologice favorizează răspândirea infecției fungice”, a declarat Pascal Liu, expert din cadrul ONU. 

Totodată, și producătorii se confruntă cu presiuni din cauza creșterii costurilor pentru îngrășăminte, energie și transport, precum și un deficit al forței de muncă. “Vor exista majorări de prețuri. Dacă nu va exista o creștere majoră a ofertei, preconizez că prețurile bananelor vor rămâne relativ ridicate în anii următori”, a mai declarat Pascal Liu.

Sursa: BBC

Sursa Foto: Pp1 / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday