Corespondenții militari ruși Rîbar și Wargonzo confirmă atacul, anunțat inițial pe canalele de Telegram ale Legiunii “Libertatea Rusiei” și Batalionului “Siberian”, ambele formate din voluntari ruși care luptă în Armata Ucraineană. Potrivit relatărilor, încă neconfirmate oficial, mai multe grupuri de soldați în camionete, sprijinite de foc de artilerie și mortiere, au încercat să străbată granița dintre Rusia și Ucraina, beneficiind de foc de acoperire din partea unor tancuri ucrainene dispuse în apropierea granițelor dintre Rusia și Ucraina, în regiunile Kursk și Belgorod.

Potrivit tuturor relatărilor, cele două grupuri par a fi efectuat mai degrabă “o recunoaștere în forță” decât un atac de amploare, iar Rîbar notează că deși acțiunea este probabil una “cu scop propagandistic”, Armata Ucraineană a masat unități de tancuri în zonele respective, care sunt monitorizate cu atenție de Rusia.

Un purtător al serviciilor secrete ucrainene a scris pe canalul său de Telegram că batalioanele respective “acționează ca unități independente, deoarece sunt formate din cetățeni ai Federației Ruse. Probabil că acum are loc o operațiune comună a acestor unități”.

Autoritățile ruse nu au raportat oficial nimic despre aceste incidente.

Știrea în forma inițială:

Atac masiv cu drone al ucrainenilor asupra depozitelor de combustibil din șase regiuni rusești, între care și Moscova. O rafinărie Lukoil, aflată la peste 400 de km dincolo de Moscova, a fost de asemenea lovită.

Oficialii ruși din regiunile Moscova, Kursk, Tula, Voronej, Belgorod și Nijni Novgorod au raportat atacuri cu drone peste noapte, susținând că cel puțin 25 de vehicule aeriene ucrainene ar fi fost interceptate. Totuși, rușii au recunoscut că s-au produs explozii la instalațiile petroliere din orașul Oriol (aproape de granița cu Ucraina), dar și la rafinăria Lukoil din Nijni Novgorod, oraș aflat pe Volga, la circa 400 de km est de Moscova și la peste 1.000 de km de granița cu Ucraina.

Șapte așezări din regiunea rusă Belgorod, la NE de Ucraina, au rămas fără electricitate, după ce o dronă ucraineană pare a fi lovit instalații critice. De asemenea, guvernatorul regiunii Kursk (la est de Ucraina) a declarat că șase drone au fost doborâte peste noapte în regiunea sa, eventuale pagube fiind în curs de verificare.

Potrivit primarului Moscovei, o dronă care zbura spre capitala rusă a fost interceptată, iar altele drone au căzut în regiunile Tula și Voronej.

Ucraina a lansat în ultimele luni o serie de atacuri cu drone asupra rafinăriilor și instalațiilor energetice rusești, dintre care unele au avut succes și au cauzat daune și opriri semnificative.

Surse: Reuters, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday