Fost pilot de elicopter, acum directorul executiv al celei mai mari companii aerospațiale și de apărare din Europa, Guillaume Faury a declarat pentru The Guardian că “trăim un moment definitoriu pentru Europa – va fi un jucător în materie de apărare și securitate sau nu”. El arată că națiunile europene s-au bazat prea mult pe SUA și au ajuns la un nivel “subcritic” în domenii cheie ale apărării.

Faury to leave Airbus Helicopters and join Airbus Commercial - Vertical Mag

Faury cere UE și Regatului Unit să-și unească eforturile, pe fondul amenințărilor tot mai mari din partea lui Vladimir Putin, dar și a riscului ca o eventuală revenire a lui Donald Trump la Casa Albă să ducă la ieșirea SUA din NATO, ceea ce ar lăsa Europa singură în fața Rusiei. “Noi venim din timpuri de pace. Nu cred că Europa are încă nivelul de pregătire pentru un conflict cu Rusia. Să o spunem drept! În cei aproape 80 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial, am avut un sistem defensiv conceput să descurajeze un atac, fără a ne pregăti cu adevărat pentru un conflict. Dacă vrem să fim pregătiți pentru niveluri potențial diferite de implicare și conflict, atunci trebuie să intensificăm pregătirea”, a mai spus directorul Airbus, companie care face, între altele, avioanele de atac Eurofighter Typhoon și elicopeterele Puma și Tiger.

El a avertizat că deși NATO este o realitate, “dacă începem să credem că realitatea ar putea deveni diferită… ar fi mai bine să anticipăm această situație potențială. Am avut primele avertismente cu Trump 1. Dacă Trump 2 este de aceeași natură sau chiar mai mult, ar fi bine să luăm asta în serios”.

Guillaume Faury mai crede că Europa nu trebuie să repete greșelile trecutului dezvoltând mai multe tipuri de armament concurente, risipind resursele, ci ar trebui să coopereze, de exemplu pentru un avion invizibil, în condițiile în care țările europene cumpără acum mai multe aeronave americane F-35 decât Eurofighter, Gripen și Rafale la un loc: “Trebuie să cooperăm între noi, țările europene, inclusiv cu Marea Britanie, pentru că suntem în afaceri în care amploarea contează. SUA au amploare și au optat pentru un singur avion de atac. Noi avem trei, toate diferite. Are sens să nu ne unim pentru apărare la ce nivel de insecuritate avem la granițele Europei? Nu cred că mai avem de ales”, a mai spus șeful Airbus.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday