Potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), un think-tank specializat în domeniul echipamentelor militare, în perioada 2019-2023, comerțul la nivel mondial cu armament a scăzut cu 3,3% față de intervalul 2014-2018. Cu toate acestea, în Europa, importurile s-au dublat. 

SUA au fost, de departe, cel mai important exportator, cu 55% din totalitatea echipamentelor militare importate de statele europene în ultimii cinci ani. Față de 2014-2018, procentul a crescut cu 20%. Potrivit raportului, companiile americane au livrat echipamente militare în 107 țări în ultimii cinci ani, mai mult decât oricând și decât orice altă țară.

SUA și-au consolidat rolul global de furnizor de echipamente militare – un aspect important al politicii sale externe. Acest lucru vine într-un moment în care dominația economică și geopolitică a SUA este contestată de puterile emergente”, a declarat Mathew George, directorul departamentului SIPRI privind comerțul cu echipamente militare.

Raportul mai arată că, în mod evident, Ucraina a fost țara europeană cu cea mai mare creștere a importurilor de arme (+6.600%), urcând pe locul 1 în lume în topul statelor care au importat cele mai multe echipamente militare, în 2023. SIPRI precizează însă că Ucraina a primit, mai degrabă decât a cumpărat, echipamente militare. SUA, Germania și Polonia au fost principalii furnizori. De asemenea, potrivit think-tank-ului suedez, importurile României de armament au crescut cu 180% între 2019 și 2023.

Pe de altă parte, exporturile Rusiei de echipamente militare au scăzut cu 53%. În 2019, 31 de țări importau arme din Rusia, în timp ce anul trecut doar 12 mai apelau la Rusia pentru achiziția de echipamente militare. În același timp, exporturile Franței au crescut cu +47%, urcând pe locul doi al principalilor exportatori și devansând Rusia. 

Sursă alternativă: Deutsche Welle

Raportul SIPRI

Sursa Foto: Elswarro | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday