Potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), un think-tank specializat în domeniul echipamentelor militare, în perioada 2019-2023, comerțul la nivel mondial cu armament a scăzut cu 3,3% față de intervalul 2014-2018. Cu toate acestea, în Europa, importurile s-au dublat.
SUA au fost, de departe, cel mai important exportator, cu 55% din totalitatea echipamentelor militare importate de statele europene în ultimii cinci ani. Față de 2014-2018, procentul a crescut cu 20%. Potrivit raportului, companiile americane au livrat echipamente militare în 107 țări în ultimii cinci ani, mai mult decât oricând și decât orice altă țară.
“SUA și-au consolidat rolul global de furnizor de echipamente militare – un aspect important al politicii sale externe. Acest lucru vine într-un moment în care dominația economică și geopolitică a SUA este contestată de puterile emergente”, a declarat Mathew George, directorul departamentului SIPRI privind comerțul cu echipamente militare.
Raportul mai arată că, în mod evident, Ucraina a fost țara europeană cu cea mai mare creștere a importurilor de arme (+6.600%), urcând pe locul 1 în lume în topul statelor care au importat cele mai multe echipamente militare, în 2023. SIPRI precizează însă că Ucraina a primit, mai degrabă decât a cumpărat, echipamente militare. SUA, Germania și Polonia au fost principalii furnizori. De asemenea, potrivit think-tank-ului suedez, importurile României de armament au crescut cu 180% între 2019 și 2023.
Pe de altă parte, exporturile Rusiei de echipamente militare au scăzut cu 53%. În 2019, 31 de țări importau arme din Rusia, în timp ce anul trecut doar 12 mai apelau la Rusia pentru achiziția de echipamente militare. În același timp, exporturile Franței au crescut cu +47%, urcând pe locul doi al principalilor exportatori și devansând Rusia.
Sursă alternativă: Deutsche Welle
Raportul SIPRI
Sursa Foto: Elswarro | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.