Un studiu publicat în revista Nature Astronomy, realizat de NASA, arată că satelitul Europa produce o mie de tone de oxigen la fiecare 24 de ore. Cantitatea este semnificativ mai mică decât estimările care au luat în calcul inițial posibilitatea ca pe acest satelit să fi apărut forme de viață. Agenția spațială americană subliniază totuși că pe Europa ar putea trăi micro-organisme, dar acestea nu ar fi vizibile la suprafață, care este un deșert înghețat, ci, cel mai probabil, s-ar găsi în oceanul vast, subteran, al satelitului. 

La realizarea studiului, specialiștii au folosit date colectate de sondele spațiale Juno și JADE ale NASA, care în prezent explorează corpurile cerești din preajma lui Jupiter. 

Agenția spațială mai relevă că, deși apa este o componentă-cheie pentru existența vieții, iar Europa ar putea dispune de o cantitate de apă de două ori mai mare decât cea existentă pe Pământ, doar apa nu este suficientă. Pentru ca ipoteza existenței vieții în oceanul subteran al Europei să fie plauzibilă, oxigenul (apărut prin interacțiunea dintre particulele de mare energie emise de Jupiter și cele ale apei înghețate) trebuie să pătrundă în adâncul oceanului într-o cantitate suficientă pentru a susține eventuale organisme. “Dar acesta este un mare semn de întrebare pentru noi, deoarece oxigenul poate ajunge în atât de multe locuri diferite“, a declarat un cercetător al NASA.

NASA va lansa o nouă misiune de explorare a satelitului Europa, în octombrie 2024, echipată cu un radar ce le va permite oamenilor de știință să cerceteze sub scoarța satelitului, la zeci de kilometri adâncime.

Sursă: Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday