Update: “Rapoartele din presă conform cărora ajutoarele aeriene americane parașutate au provocat victime civile la sol sunt false, deoarece am obținut confirmarea că toate pachetele noastre de ajutor au aterizat în siguranță la sol”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder, la o conferință de presă.

Știrea inițială: Incidentul a avut loc în această dimineață, lângă tabăra de refugiați Al Shati din nordul teritoriului, tăbără situată la vest de Gaza City. Bilanțul victimelor a fost anunțat către CNN de către un jurnalist aflat la fața locului și confirmat ulterior de către șeful departamentului de urgență de la spitalul Al Shifa, din Gaza City.

Un martor a explicat pentru The Guardian că un palet de ajutoare, a cărui parașută nu s-a deschis, a căzut pe acoperișul unei case, unde mai mulți oameni erau urcați pentru a prinde pachetele din interiorul paletului. Într-o înregistrare obținută și difuzată de CNN, se poate observa cum parașuta unui palet de ajutoare se defectează, acesta coborând cu viteză mare spre o clădire rezidențială. În același timp, pachete cu ajutoare încep să cadă din palet și se prăbușesc pe pământ. 

Pentru moment, nu se cunoaște ce țară a desfășurat operațiunea de parașutare a pachetelor. Prima tranșă de pachete parașutate a avut loc sâmbăta trecută, fiind o misiune comună SUA – Iordania. Atunci, au fost distribuite 38 de tone de alimente. Această modalitate de intervenție a fost anunțată în urmă cu o săptămână de președintele american, dar ea a fost criticată de agențile umanitare, pe motiv că proviziile nu sunt suficiente. 

Câteva sute de mii de oameni se confruntă cu foametea în nordul Gazei, unde trăiesc printre ruinele caselor lor, fără electricitate, canalizare și alte servicii de bază, potrivit rapoartelor agențiilor umanitare citate de The Guardian. 

Surse alternative: CNN, The Guardian

*foto cu caracter ilustrativ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday