Aceasta este concluzia la care a ajuns Comitetul pentru Conturi Publice din cadrul parlamentului britanic. Raportul său a dezvăluit un deficit de 16,9 miliarde de lire sterline într-un plan de înzestrare a armatei pe zece ani, cauzat, într-o oarecare măsură, și de creșterea inflației și o depreciere a lirei în raport cu alte valute.

Structura a acuzat Ministerul Apărării că a amânat mai multe decizii “dureroase” de renunțare la unele contracte care, dacă ar fi fost luate, atunci planul general ar fi putut fi îndeplinit. În schimb, conform documentului, Ministerul și-a bazat calculele pe convingerea că guvernul va crește alocarea din PIB, de la 2,1% la 2,5%, deși nu exista nicio garanție în acest sens.

Raportul a fost publicat după ce Ministerul Finanțelor nu a anunțat creșterea bugetului apărării în 2024, lucru criticat de parlamentari și experții militari. Președintele Comitetului pentru Conturi Publice a declarat că achizițiile în domeniul militar sunt, adesea, afectate de costurile și întârzierile în creștere: “Planul din acest an arată o deteriorare clară a accesibilității bugetare. Ministerul Apărării trebuie să se descurce mai bine, altfel nu va fi capabil să ofere capacitățile militare de care țara noastră are nevoie”, a completat acesta.

Ministrul Finanțelor a declarat că nu recunoaște concluziile raportului și că bugetul apărării a crescut: “Este vital să facem acest lucru, războiul din Ucraina arată cât de important este să avem forțe armate reziliente și pregătite, pentru că nu știi niciodată unde va începe un alt conflict. Anul acesta avem, cred, peste 50 de miliarde de lire sterline de cheltuit pentru apărare, mai multe față de anul trecut”.

Parlamentarii, însă, se tem că banii alocați nu vor fi suficienți pentru asigurarea capacităților militare convenționale. Au subliniat că, pe măsură ce inflația crește, și cheltuielile pentru apărare vor crește, iar bugetul va deveni insuficient. Marea Britanie se confruntă, însă, și cu lipsa personalului calificat care să se ocupe de supravegherea achizițiilor militare. Acest lucru afectează timpul de livrare, prețul și calitatea armamentului comandat. 

Întrebat despre concluziile raportului, un purtător de cuvânt din cadrul armatei a transmis că instituția asigură tot ceea ce este necesar pentru asigurarea intereselor naționale de securitate, dar și pe cele ale NATO. În acest sens a adăugat că s-a asigurat creșterea cheltuielilor pentru echipamentele de apărare, introducerea unui model de achiziții mai eficient și păstrarea planului de a crește la 2,5% din PIB cheltuielile destinate apărării.

Sursă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday