În e-mailurile publicate de OpenAI, ca răspuns la procesul intentat săptămâna trecută de Elon Musk împotriva sa și a lui Sam Altman, miliardarul a recunoscut că firma nu avea nicio șansă de a dezvolta o platformă de AI generativă doar prin strângerea de fonduri și că trebuie să găsească surse alternative “pentru a supraviețui”. 

Într-un mesaj trimis pe data de 22 noiembrie 2015, adresat lui Sam Altman, Elon Musk a transmis că firma trebuie să strângă peste 100 de milioane de dolari pentru “a evita să pară fără speranță”. Musk a sugerat un angajament de finanțare de un miliard de dolari și a promis că va acoperi diferența, dacă obiectivul nu va fi atins. Acum, într-o postare pe blog, OpenAI a transmis că miliardarul nu și-a ținut cuvântul și că a oferit doar 45 de milioane de dolari, în timp ce alți donatori au strâns 90 de milioane. 

Într-un alt mail, din 1 februarie 2018, Musk le-a spus directorilor că singura cale de urmat a OpenAI este să fie achiziționată de Tesla. După ce conducerea a respins oferta, Musk a părăsit OpenAI un an mai târziu. 

Într-o informare de la sfârșitul lui 2018, Musk i-a scris lui Altman că firma nu va fi relevantă “fără o schimbare drastică în ceea ce privește execuția și resursele. Chestia asta are nevoie de miliarde de dolari pe an, imediat, sau uitați de ea”. În anul următor, OpenAI și-a deschis o divizie de afaceri, care a dus, în doar câțiva ani, compania la o evaluare de 90 de miliarde de dolari. De atunci, Microsoft a încheiat un parteneriat cu OpenAI, care a investit 13 miliarde de dolari.

CNN amintește că OpenAI a fost fondată pentru a studia dacă inteligența artificială generativă reprezintă o amenințare la adresa umanității. Compania are un consiliu de supraveghere, care revizuiește orice soft pus pe piață. În postarea de pe blog, OpenAI a respins acuzațiile lui Musk și a afirmat că tehnologiile sale, disponibile pe scară largă, îmbunătățesc viețile oamenilor: Suntem dezamăgiți să vedem că s-a ajuns la o astfel de situație cu o persoană pe care am admirat-o profund, care ne-a împins să țintim mai sus, apoi ne-a spus că vom eșua, a înființat un concurent și ne-a dat în judecată când am început să facem progrese semnificative fără el, se arată în postarea respectivă.

Surse alternative: CNN, OpenAI

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday