În e-mailurile publicate de OpenAI, ca răspuns la procesul intentat săptămâna trecută de Elon Musk împotriva sa și a lui Sam Altman, miliardarul a recunoscut că firma nu avea nicio șansă de a dezvolta o platformă de AI generativă doar prin strângerea de fonduri și că trebuie să găsească surse alternative “pentru a supraviețui”.
Într-un mesaj trimis pe data de 22 noiembrie 2015, adresat lui Sam Altman, Elon Musk a transmis că firma trebuie să strângă peste 100 de milioane de dolari pentru “a evita să pară fără speranță”. Musk a sugerat un angajament de finanțare de un miliard de dolari și a promis că va acoperi diferența, dacă obiectivul nu va fi atins. Acum, într-o postare pe blog, OpenAI a transmis că miliardarul nu și-a ținut cuvântul și că a oferit doar 45 de milioane de dolari, în timp ce alți donatori au strâns 90 de milioane.
Într-un alt mail, din 1 februarie 2018, Musk le-a spus directorilor că singura cale de urmat a OpenAI este să fie achiziționată de Tesla. După ce conducerea a respins oferta, Musk a părăsit OpenAI un an mai târziu.
Într-o informare de la sfârșitul lui 2018, Musk i-a scris lui Altman că firma nu va fi relevantă “fără o schimbare drastică în ceea ce privește execuția și resursele. Chestia asta are nevoie de miliarde de dolari pe an, imediat, sau uitați de ea”. În anul următor, OpenAI și-a deschis o divizie de afaceri, care a dus, în doar câțiva ani, compania la o evaluare de 90 de miliarde de dolari. De atunci, Microsoft a încheiat un parteneriat cu OpenAI, care a investit 13 miliarde de dolari.
CNN amintește că OpenAI a fost fondată pentru a studia dacă inteligența artificială generativă reprezintă o amenințare la adresa umanității. Compania are un consiliu de supraveghere, care revizuiește orice soft pus pe piață. În postarea de pe blog, OpenAI a respins acuzațiile lui Musk și a afirmat că tehnologiile sale, disponibile pe scară largă, îmbunătățesc viețile oamenilor: “Suntem dezamăgiți să vedem că s-a ajuns la o astfel de situație cu o persoană pe care am admirat-o profund, care ne-a împins să țintim mai sus, apoi ne-a spus că vom eșua, a înființat un concurent și ne-a dat în judecată când am început să facem progrese semnificative fără el”, se arată în postarea respectivă.
Surse alternative: CNN, OpenAI
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.