Prim-ministrul Li Qiang a explicat că “baza pentru redresarea și îmbunătățirea continuă a economiei țării noastre nu este încă solidă, cu cerere insuficientă, supracapacitate în unele industrii, așteptări slabe din partea societății și multe riscuri persistente”, în timp ce a prezentat raportul de lucru al guvernului, pe 2024.
Premierul a mai anunțat și că bugetul armatei va crește cu 7,2%, la fel ca anul trecut. Oficialul a completat că Beijingul se va “opune cu hotărâre activităților separatiste care vizează independența Taiwanului și va promova fără ezitare marea cauză a reunificării patriei“.
De asemenea, Li a mai transmis că executivul va veni cu noi planuri pentru domenii în curs de dezvoltare, cum ar fi cea a calculului cuantic, și că va continua eforturile pentru a-și asigura toate nevoile tehnologice pe plan intern (conform principiului autosuficienție), inclusiv acelea legate de AI și interpretarea bazelor mari de date.
“Autosuficiența tehnologică” a fost o prioritate a liderilor chinezei, în ultimii ani, în contextul tensiunilor în relația comercială cu SUA, care le-a interzis să imorte cipuri și alte componente de origine americană. China a înființat, deja, o comisie pentru tehnologie, controlată de Partidul Comunist, și i-a transferat acesteia prerogative aflate până acum la Ministerul Științei și Tehnologiei.
Investitorii așteaptă, acum, o reuniune a parlamentului și o conferință a celui mai înalt organ cu rol consultativ, care ar putea oferi indicii despre strategia președintelui pentru abordarea încetinirii economice. În documentul de lucru, ținta pentru șomaj a fost fixată la 5,5%, iar cea pentru inflație la 3%, în condițiile în care țara se confruntă cu o deflație persistentă – prețurile de consum au scăzut în cel mai rapid ritm anual al ultimilor 15 ani, explică Financial Times.
Însă analiștii sunt însă sceptici în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor, pe care le descriu ca fiind “prea ambițioase”, aducând în discuție piața imobiliară slabă și “un sentiment general pesimist”. În 2023, țara a realizat o creștere economică de 5,2%, dar pe fondul unei baze de raportare mai scăzute, din timpul pandemiei de coronavirus.
Surse alternative: Financial Times, Reuters
Sursa Foto: Kevkhiev Yury / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.