O investigație BBC a dezvăluit că zeci de fotografii false, generate cu ajutorul inteligenței artificiale, au fost distribuite masiv în ultimele zile pe rețelele de socializare, întruchipându-l pe Donald Trump alături de persoane de culoare, în diferite ipostaze. Nu există dovezi clare care să lege direct imaginile trucate de echipa de campanie a lui Trump.
Una dintre poze, printre cele mai populare, îl arată pe Trump pe o terasă, alături de persoane de culoare. Aceasta fusese postată inițial de un cont satiric, care generează imagini trucate cu fostul președinte, însă a atras atenția atunci când a fost repostată cu o nouă descriere care afirma, în mod fals, că “Trump și-a oprit coloana oficială de mașini pentru a face poze cu acești alegători”.
O altă poză trucată îl prezintă pe fostul președinte la o petrecere, alături de un grup de femei. BBC arată că, deși la prima vedere poza pare autentică, la o privire mai atentă, lipsesc degetele de la mâinile protagoniștilor sau, în unele zone, culorile nu sunt uniforme – un semn evident că imaginea a fost creată cu ajutorul AI. Jurnaliștii britanici au subliniat că unele dintre comentarii pe rețelele de socializare evidențiau faptul că pozele sunt trucate, însă multe alte persoane s-au declarat convinse că sunt reale.
Investigația mai arată că imaginile par să fie generate de înșiși susținătorii lui Trump, inclusiv un prezentator de radio conservator din Florida, cel mai probabil cu scopul de a-i încuraja pe afro-americani să voteze cu republicanii. Specialiștii au mai declarat că confuzia creată de astfel de conținut generat oferă, de asemenea, noi oportunități pentru guvernele străine care ar putea încerca să manipuleze alegerile.
Totuși, nu au existat dovezi clare care să lege direct imaginile trucate de campania lui Trump.
Co-fondatorul Black Voters Matter, o organizație americană care militează pentru drepturile la vot și emanciparea comunității de culoare, a declarat că fotografiile generate de AI par să facă parte dintr-o resurecție a tacticilor de dezinformare folosite la alegerile din 2020, care vizează comunitatea de culoare. “Au existat încercări documentate care vizau, din nou, dezinformarea comunităților de culoare, în special a alegătorilor de culoare mai tineri”, a declarat acesta pentru BBC.
Un sondaj realizat de NY Times și Siena College a arătat că doar 71% dintre alegătorii de culoare din șase state-cheie americane au declarat că vor vota pentru Biden, comparativ cu 92% în 2020. Make America Great Again, principalul comitet politic care îl susține pe Trump, urmează să lanseze săptămâna aceasta o campanie publicitară destinată alegătorilor de culoare din Georgia, Michigan și Pennsylvania.
Inteligența artificială a mai cauzat probleme în campania electorală din 2024. În perioada alegerilor primare din New Hampshire, apeluri false, care foloseau înregistrări generate de AI cu vocea președintelui Joe Biden, au îndemnat alegătorii să nu meargă la vot.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.