Hotărârea, previzibilă, după ce judecătorii Curții Supreme a SUA s-au arătat sceptici încă din timpul dezbaterilor, în legătură cu posibilitatea unor state de a decide descalificarea unui candidat care ar putea fi votat în alte state, îi permite lui Donald Trump să candideze pentru nominalizarea republicană la președinția SUA și în Colorado.

Cei nouă judecători ai Curții Supreme ai SUA, dintre care cinci sunt republicani, iar trei au fost numiți chiar de Trump, au accelerat procedura de pronunțare asupra deciziei Curții Supreme din Colorado, pentru ca aceasta să vină cu o zi înaintea alegerilor primare din acest stat. Totuși, Curtea Supremă a SUA nu s-a pronunțat în legătură cu cererea lui Trump de recunoaștere a imunității sale în legătură cu evenimentele din 6 ianuarie 2021.

Decizia Curții Supreme din Colorado s-a bazat pe o prevedere a celui de-al 14-lea Amendament al Constituției SUA, care prevede că cei implicați într-o insurecție nu mai pot ocupa funcții publice. Acest amendament a fost introdus după Războiul Civil de la jumătatea secolului XIX, pentru a-i împiedica pe secesioniști să acceadă în funții de conducere la Washington.

Surse alternative: WaPo, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday