Reuters anunță că Uniunea Europeană pregătește o declarație comună a celor 27 de state membre, care va cere producătorilor de  petrol și gaze să plătească pentru costurile în creștere ale valurilor de căldură, secetă și pentru creșterea nivelului oceanului planetar, efecte ale încălzirii globale produse de emisiile de carbon.

Țările bogate s-au angajat deja să plăească anual 100 de miliarde de dolari celor mai sărace și mai afectate state, dar proiectul UE, văzut de Reuters, arată că eforturile bugetelor publice sunt insuficiente, iar industria combustibililor fosili ar trebui să plătească direct.

Proiectul declarației mai spune că UE va continua să ceară ca economiile emergente mari (India, Brazilia, China, Rusia), precum și cele cu emisii mari de CO2, să plătească pentru noul obiectiv de finanțare al ONU pentru climă. Beijingul s-a opus ferm acestui lucru în discuțiile anterioare ale ONU privind schimbările climatice.

Următorul summit climatic al ONU se va desfășura în noiembrie, în Azerbaidjan, iar țările lumii ar trebui să convină până atunci asupra plăților necesare pentru națiunile mai sărace, cele mai afectate de efectele severe ale schimbării climei. Potrivit OCDE nevoile acestora ar urma să ajungă la o mie de miliarde de dolari pe an, până în 2025.

Discuțiile de anul trecut cu privire la o taxă de emisii de CO2 pentru transportul maritim au fost de asemenea blocate de China.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday