Ana Brnabic, prim-ministrul Serbiei, a respins acuzațiile de nereguli în legătură cu scrutinele de la finalul anului trecut, în urma cărora partidul aflat la guvernare a pierdut majoritatea în consiliul local al capitalei. Sâmbătă, în urma unei întâlniri cu partidul aflat la putere, Aleksandar Sapic, primarul interimar al Belgradului, a anunțat că alegerile se vor repeta. Totuși, edilul a negat că acest lucru ar avea legătură cu acuzațiile de fraudă:Am luat o decizie care nu este în favoarea noastră, dar nu ne este teamă”. 

Decizia a fost salutată de partidele de opoziție, care a descris-o drept o victorie pentru cei care au filmat și fotografiat fraudele. Scrutinele din decembrie au fost criticate pentru presupuse încălcări ale legilor electorale, opoziția susținând chiar că au fost aduse persoane din Bosnia ca să voteze în Belgrad. Și observatorii internaționali au raportat nereguli, inclusiv “cumpărarea de voturi” și “introducerea de voturi false în urne”. 

Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului din OSCE a rezumat că scrutinele au fost dominate de președintele Aleksandar Vucic, un populist de dreapta, ceea ce, împreună cu avantajele sistemice ale partidului de la guvernare, a creat condiții nedrepte pentru contracandidați”. După publicarea rezultatelor, o serie de proteste au avut loc în capitală, cu confruntări între manifestanți și forțele de ordine. În altă zi, un grup de studenți a blocat o intersecție importantă din centrul orașului, improvizând o tabără cu corturi, mese și scaune.

Sursă: DW

Foto: Dragan Djukic | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday