Curtea de Apel din Washington, D.C. a anulat majorarea pedepsei în cazul unui locotenent-colonel în retragere, care a luat parte la insurecția de la Capitoliu. Bărbatul făcuse apel la condamnarea pentru obstrucționarea activității Congresului în ziua de 6 ianuarie 2021, când suporterii lui Donald Trump au intrat în clădirea în care era certificată victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale. Trump însuși se confruntă cu aceeași acuzație.

Completul de trei judecători al Curții de Apel nu a anulat hotărârea instanței inferioare, dar a stabilit că aceasta a greșit când a recurs la o pedeapsă mai severă pentru o faptă de “interferență substanțială în administrarea justiției”. Curtea a stabilit că această încadrare nu este valabilă pentru infracțiunea comisă de militarul în retragere.

Cel puțin o sută de persoane, deja condamnate în legătură cu evenimentele din 6 ianuarie 2021, ar putea cere acum să primească o nouă pedeapsă, dar nu este garantat că ar primi condamnări mai scurte. Totuși, un procuror implicat în mai multe cazuri legate de incidentele din urmă cu trei ani a declarat că potențialul scurtării pedepselor este unu mare. Hotărârea Curții ar putea avea impact și asupra procedurii de recunoaștere a vinovăției, folosită de procurori pentru a evita un proces.

Locotenentul-colonel în retragere a fost condamnat la doi ani de închisoare, mult mai puțin decât au cerut procurorii, și urmează să fie eliberat la sfârșitul anului. Imagini cu el în sala Senatului, purtând o cască și o vestă de culoare verde, au fost virale la acel moment. 

Pe 16 aprilie, Curtea Supremă a SUA va analiza dacă acuzația de ”obstrucționare a unei proceduri oficiale” se aplică blocării procedurii prin care Congresul certifică rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, aceeași acuzație pe care militarul în retragere a contestat-o. O modificare a modului în care guvernul a folosit acuzația de obstrucționare ar afecta inclusiv procesul lui Donald Trump.

Legea privind obstrucționarea unei proceduri oficiale a fost adoptată în 2002, în urma unei lacune legislative care împiedica judecarea unui caz de fraudă, deoarece contabilii unei firme energetice au convins alte persoane să distrugă documente de contabilitate.ale companiei. Pedeapsa maximă pentru această infracțiune este de 20 de ani de încarcerare.

Sursă: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday