Președintele Joe Biden a declarat, la Casa Albă, că guvernul SUA a decis să se alăture eforturilor altor guverne, precum cele francez și iordanian și să trimită ajutor umanitar în Gaza. Acestea vor fi transportate cu avioane și parașutate în Gaza. Nu a fost menționat momentul exact când vor avea loc primele livrări ci doar că acest lucru se va întâmpla “în următoarele zile”. De asemenea, Joe Biden a adăugat că vrea să analizeze “posibilitatea unui coridor maritim” pentru a “livra cantități mari de ajutoare umanitare”.

Decizia marchează o schimbare în politica SUA, prin care președintele recunoaște, pe de o parte, eșecul de a asigura resursele necesare populației din Gaza și, pe de altă parte, răspunde tuturor presiunilor interne cărora a fost supus pentru a-i ajuta pe cei blocați în zona de conflict.

De altfel, anunțul președintelui american vine la o zi după ce 100 de persoane au murit și alte 700 au fost rănite, în urma unui presupus atac al israelienilor asupra civililor aflați în jurul camioanelor cu ajutoare umanitare. 

Comisia Europeană a anunțat, de asemenea, că va trimite 50 de milioane de euro agenției ONU pentru refugiați palestinieni, deși Israel a acuzat că unii din angajații săi au fost implicați în atacurile Hamas din octombrie.

Surse: The Washington Post, Reuters

Foto: Palinchak | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday