Datele au fost colectate și publicate de Agenția Internațională de Energie (AIE), iar, conform acestora, volumul emisiilor a crescut cu 410 milioane de tone din 2022 în 2023 (sau 1,1%), până la valoarea record de 37,4 miliarde de tone. Spre comparație, din 2021 până în 2022, majorarea a fost cu 490 de milioane de tone (sau 1,3%).

O pondere de 40% din volumul suplimentar de emisii din 2023 a fost rezultatul secetelor severe din China, SUA, India și alte părți ale lumii, care au redus producția hidrocentralelor și au forțat funcționarea acestora pe combustibili fosili. În lipsa acestei probleme, agenția estimează că volumul emisiilor ar fi scăzut anul trecut.

AIE arată că, în absența tehnologiilor precum panourile solare, turbinele eoliene, centralele nucleare sau vehiculele electrice, creșterea nivelului de emisii de dioxid de carbon ar fi fost de trei ori mai mare față de rezultatul de 900 de milioane de tone, corespunzător ultimilor cinci ani. 

Emisiile din Statele Unite au scăzut cu 4,1%, în timp ce în UE cu aproape 9%, pe fondul majorării producției din surse regenerabile și a reducerii celei bazate pe combustibili fosili. În China și India, volumul emisiilor s-a majorat anul trecut, dar s-a diminuat în alte țări dezvoltate, care au avut și creștere economică. O altă concluzie a raportului este că, pentru prima dată, cel puțin jumătate din energia generată de economiile avansate ale lumii a provenit din surse nucleare sau “verzi”. 

Surse alternative: France24, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday