Victor Manuel Rocha, în vârstă de 73 de ani, a lucrat pentru Departamentul de Stat din 1981 până în 2002. El a făcut parte din Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe în perioada 1994 – 1995 și a lucrat ca consilier al comandantului Comandamentului de Sud al Armatei Americane din aproximativ 2006 până în jurul anului 2012, potrivit Departamentului de Justiție. În perioada  2000 – 2002 a fost ambasador al SUA în Bolivia.

Rocha a fost acuzat în decembrie anul trecut de spionaj. Autoritățile americane susțin că a transmis informații guvernului cubanez încă din 1981, în timp ce lucra pentru Departamentul de Stat al SUA. De asemenea, este acuzat și de fraudă electronică și de fals în declarații. Departamentul american de Justiție precizează că aceasta este una dintre cele mai lungi infiltrări în guvernul american a unui agent străin. Deși inițial a pledat nevinovat, Rocha și-a schimbat joi pledoaria și urmează să fie condamnat în cadrul unei audieri care va avea loc pe 12 aprilie. 

Dovezile adunate de anchetatori includ înregistrări în care Rocha recunoaște că a lucrat ca spion pentru Cuba timp de zeci de ani, îl laudă pe răposatul lider cubanez Fidel Castro ca fiind “Commandante” și numește Statele Unite drept “inamicul”. După ce aceste dovezi au fost prezentate, Rocha și avocații săi au declarat că au ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției, considerând decizia “cea mai înțeleaptă opțiune”.

În noiembrie 2022, un agent FBI sub acoperire l-a contactat pe Rocha pe WhatsApp, pretinzând că este un reprezentant al serviciilor de informații cubaneze care îi transmitea un mesaj de la “prietenii tăi din Havana“, cerându-i o întâlnire față în față. Rocha a fost de acord să se întâlnească cu agentul de mai multe ori, inclusiv într-un restaurant, deoarece considera că nu exista “nicio posibilitate ca cineva să îl vadă”. În timpul a trei întâlniri cu agentul FBI sub acoperire, Rocha a început să divulge detalii despre perioada în care a lucrat ca agent secret pentru guvernul cubanez, ceea ce a dus ulterior la acuzarea sa.

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday