Trei oameni de știință au declarat pentru Reuters că posibilitatea ca a doua lună a acestui an să fie cea mai călduroasă lună februarie este una foarte ridicată. Temperaturi peste media obișnuită s-au înregistrat în multe regiuni ale lumii. Dacă în Texas, termometrele au arătat 38 de grade Celsius, iar condițiile meteorologice au alimentat un uriaș incendiu de vegetație, în Japonia sau Mexic, cireșii, respectiv copacii de jacaranda au înmugurit mai devreme decât era normal. În Italia sau Bosnia, pârtiile de schi au fost închise, iar în Franța, pe acestea au fost amenajate trasee pentru drumeții și mers cu bicicleta.
Colectarea și analiza datelor nu s-a încheiat, iar rezultatele finale vor fi anunțate de administrațiile de meteorologie în următoarele săptămâni. Pe lângă schimbările climatice, care au influențat vremea, planeta se află și sub presiunea fenomenului meteorologic El Nino, care încălzește apele Oceanului Pacific de Est.
Temperaturile peste medie cauzate de încălzirea globală provoacă dezastre la nivelul globului și contribuie la topirea ghețarilor de la poli și din munți, la creșterea nivelului mării și la apariția unor fenomene meteorologice extreme, au explicat specialiștii pentru Reuters. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA consideră că există 22% șanse ca 2024 să doboare recordul din 2023 pentru cel mai călduros an.
Sursă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.