Constructorul sondei spațiale, Intuitive Machines, a publicat noi imagini de pe suprafața Lunii, furnizate de Odiseu, care a aselenizat cu dificultate săptămâna trecută. Una dintre fotografii arată cum sonda spațială a aselenizat pe o parte, ceea ce a dus la ruperea (foto) unuia dintre suporturile inferioare ale robotului. Cu toate acestea, cele șase sisteme de cercetare încărcate la bordul navei, pentru observarea suprafeței Lunii, sunt încă funcționale.

“Odiseu și-a îndeplinit misiunea cu succes. Suntem în a șasea zi din ceea ce a fost planificat ca o misiune de 8-10 zile și încă primim date de la instrumentele de la bordul sondei”, a declarat directorul companiei.

Totuși, Intuitive Machines transmite că, din considerente de economisire a bateriilor sondei, odată cu venirea nopții lunare, care nu îi va permite să își reîncarce acumulatorii cu lumină solară, Odiseu va intra în modul hibernare (stand-by) cel târziu vineri. Deși compania nu este sigură dacă Odiseu va rezista nopții lunare, deoarece nu a fost proiectată să reziste temperaturilor extrem de scăzute de la suprafața Lunii, va încerca să îl reactiveze în două-trei săptămâni.

Misiunea Intuitive Machines face parte din programul Commercial Lunar Payload Services (CLPS) al NASA, în cadrul căruia agenția plătește diverse companii private americane pentru a transporta echipamente de cercetare pe Lună. NASA consideră că abordarea CLPS este o modalitate economică de mediere a cercetărilor științifice și, în același timp, de a pune bazele a ceea ce speră să devină “o economie lunară înfloritoare”.

Odiseu a fost lansat pe 15 februarie de la centrul spațial Kennedy din Florida, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX, și a aterizat pe 22 februarie la Polul Sud al Lunii. A marcat, astfel, întoarcerea SUA pe satelitul natural al Pământului, după o pauză de 50 de ani.

Intuitive Machines are în vedere alte două misiuni, anul acesta. Următoarea va consta în forarea suprafeței lunare prin intermediul unui robot.

În weekend, sonda japoneză SLIM, care a aselenizat în urmă cu o săptămână, a răspuns unui semnal trimis de pe Pământ, semn că a supraviețuit unei perioade de două săptămâni de “noapte lunară”, pentru care nu a fost proiectată.

Surse alternative: New York Times, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday