Datele WindEurope, preluate de Reuters, arată că 2023 a fost un an pozitiv în sectorul energiei eoliene în Europa, cu “îmbunătățiri semnificative” –  investițiile în eoliene offshore în UE au depășit 30 de miliarde de euro, comparativ cu suma de 400 de milioane de euro investită în 2022. Astfel, anul trecut au fost instalate turbine eoliene cu o capacitate record de 16,2GW, dintre care cea mai mare parte – 80% – au fost parcuri eoliene onshore.

Germania și Spania au fost printre țările care au avut o creștere de 70% a parcurilor eoliene onshore anul trecut, comparativ cu 2022.

Sectorul energiei eoliene a avut, astfel, o revenire, după ce s-a confruntat în 2022 cu o inflație în creștere, dobânzi și piețe energetice volatile, după ce Rusia a invadat Ucraina. Această creștere din sectorul energiei eoliene reprezintă, potrivit WindEurope, speranța că UE își poate atinge obiectivele în materie de energie curată. 

“Politicile UE de accelerare a autorizării proiectelor a încurajat sectorul, pe lângă propunerile blocului de a ajuta proiectele eoliene să aibă acces la finanțare și să indexeze prețurile în cadrul licitațiilor guvernamentale de energie regenerabilă” se mai arată în raport. WindEurope estimează că, anual, vor fi instalate sisteme cu o capacitate medie de 29GW, urmând ca până la finalul deceniului să se ajungă la o capacitate totală de 393GW de energie eoliană, aproape de obiectivul de 425GW, necesar pentru îndeplini obiectivele UE privind energia regenerabilă pentru 2030.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday