Joe Biden a câștigat cursa internă din statul Michigan, însă victoria, scrie CNN, a venit cu un avertisment pentru actualul președinte, din partea progresiștilor, a tinerilor și a alegătorilor musulmani, o categorie importantă la nivelul acestui stat. Aceștia au cerut ca Biden să facă eforturi pentru a schimba cursul războiului din Gaza și să nu mai ofere sprijin Israelului, în caz contrar urmând să își retragă sprijinul.

Gestul de protest al democraților a avut loc chiar dacă Joe Biden a început să vorbească despre necesitatea încetării focului în Gaza, deși până acum a susținut constant dreptul Israelului de a se apăra. Astfel, înainte de votul din Michigan, s-a conturat o “coaliție” a democraților nemulțumiți de modul în este gestionată situația din Gaza, aceștia fiind îndemnați să bifeze căsuța “neangajat politic”. Concret, în statul Michigan, alegătorii au posibilitatea de a vota pentru unul din candidaţi sau de a completa rubrica “uncommitted”, semnalând astfel că votează pentru un partid, dar nu și pentru un candidat. Aceste voturi nu înseamnă că sunt anulate, ci sunt luate în calcul.

Conform analiștilor, dacă nu vor fi luate măsuri concrete pentru a se ajunge la un armistițiu, pe măsură ce numărul morților din Gaza va crește, susținerea pentru Biden va scădea, riscând să rămână fără o bază solidă la alegerile din noiembrie. Numărul alegătorilor “neangajați” a fost de peste 58.000, depășind cu mult ținta de 10.000 pe care o sperau organizatorii protestului, considerat un succes.

Aceștia așteaptă acum să vadă dacă ideea lor va deveni un model și va fi preluată și la nivelul altor state. Deja, progresiștii din Minnesota, încă un stat cu o populație musulmană considerabilă, au lansat un mesaj similar, cerând ca alegătorii să voteze “neangajat”, dacă au anumite nemulțumiri.

În ceea ce îl privește pe Donald Trump, acesta a câștigat, de asemenea, alegerile interne din Michigan, însă și el s-a confruntat cu o susținere redusă din partea alegătorilor republicani, fiind adoptată tactica votului “neangajat”. Aproximativ 30% dintre republicani au votat fie pentru adversara acestuia, Nikki Haley, fie “neangajat”. Această situație, scrie CNN, arată fie că unii republicani i se opun ferm fostului președinte, fie încă nu au fost convinși să îl aleagă. 

Totuși, Nikki Haley nu a reușit însă să strângă un număr suficient de mare de voturi, iar șansele sale să fie nominalizată sunt minime. Trump a câștigat în Michigan cu doar 11.000 de voturi în 2016 în fața lui Hillary Clinton, iar patru ani mai târziu a avut cu aproape 154.000 de voturi mai puține decât Biden, aceste rezultate întârind scenariul unei curse strânse în acest an. 

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday