Financial Times a consultat o serie de documente rusești clasificate, care au fost analizate și verificate și de experți militari, în care este descris un prag care, odată atins, ar duce la un răspuns nuclear din partea Armatei Ruse, cu arme nucleare tactice. În aceste dosare, condițiile de îndeplinit sunt mult mai relaxate și mai specifice decât liderii ruși au admis în mod public, până acum. FT anunță că a prezentat aceste informații unor surse oficiale, fără a le numi. 

Volumul de 29 de dosare militare arată că Rusia analizează scenarii de folosire a armelor nucleare de cel puțin zece ani. Mai exact, dosarele au fost întocmite între 2008 și 2014 și cuprind simulări de război și prezentări pentru ofițerii navali, care discută principiile de operare a armelor nucleare. Experții susțin că dosarele sunt încă relevante pentru doctrina militară rusă actuală.

Armele nucleare tactice ale Rusiei, care pot fi lansate de pe uscat, de pe mare sau de pe aeronave, sunt concepute pentru o utilizare limitată pe câmpul de luptă, în Europa și Asia, spre deosebire de armele “strategice” mai mari și cu rază mai mare de acțiune, care pot viza SUA. Un expert a declarat pentru FT cădocumentele arată că pragul operațional pentru utilizarea armelor nucleare este destul de scăzut, dacă rezultatul dorit nu poate fi obținut prin mijloace convenționale“.

Planul aduce în lumină și faptul că, deși Vladimir Putin a reușit să aprofundeze relațiile cu China, mai ales în ultimii doi ani, Kremlinul are suspiciuni “adânc înrădăcinate” față de Beijing. De altfel, cele două țări au semnat încă din 2001 un acord prin care s-au angajat să nu lanseze un atac nuclear una împotriva celeilalte. În ciuda apropierii din ultimele două decenii, Districtul Militar de Est al Rusiei repetă mai multe scenarii privind o invazie chineză, se arată în dosarele analizate și prezentate de Financial Times. 

Un exercițiu, pe scenariul unui ipotetic atac din partea Chinei, prevede că Rusia ar putea răspunde cu arme nucleare tactice în cazul unui al doilea val deinvadatori. Ordinul a fost dat de comandantul-șef … de a folosi arme nucleare . . în cazul în care inamicul desfășoară unități de al doilea eșalon și China amenință să atace mai departe, în direcția atacului principal“, se arată în documente. Ministerul chinez de Externe a negat că există motive de suspiciune, în relația cu Rusia, iar Kremlinul nu a răspuns la o solicitare pentru comentarii. 

Dosarele mai conțin modalități de instruire a ofițerilor navali și criterii pentru declanșarea unui potențial răspuns nuclear, cum ar fi intrarea inamicului pe teritoriul rusesc, înfrângerea unităților responsabile de securizarea zonelor de frontieră sau un atac iminent al inamicului folosind arme convenționale. Mai concret, pragul pentru declanșarea unui răspuns nuclear ar fi întrunit dacă pierderile suferite de Armata Rusă ar duce irevocabil la eșecul acesteia de a opri o agresiune inamică majoră, aceasta fiind situație critică pentru securitatea statului“.

Alte criterii pentru un potențial răspuns nuclear sunt mai specifice, cum ar fi distrugerea unei cincimi din flota de submarine cu rachete balistice strategice, distrugerea unei treimi din submarinele de atac cu propulsie nucleară, a trei sau mai multe crucișătoare sau a trei aerodromuri.

Jack Watling, cercetător principal pentru război terestru la Royal United Services Institute, este de părere că aceste materiale au ca scop antrenarea unităților rusești pentru situații în care țara ar dori să aibă capacitatea de a folosi arme nucleare în cazul unui conflict, mai degrabă decât să stabilească un regulament de utilizare a acestora. Un alt expert atrage atenția asupra faptului că Rusia continuă să își consolideze și să-și testeze rachetele cu capacitate nucleară în Orientul Îndepărtat, în apropierea graniței cu China, iar multe dintre aceste sisteme au raza de acțiune destul de mare pentru a lovi China“.

În timp ce președintele Rusiei este singurul care poate autoriza un prim atac nuclear, pragul scăzut pentru utilizarea armelor tactice este în conformitate cu o doctrină pe care unii experți occidentali o numesc “escaladare pentru a de-escalada”, scrie publicația internațională. Conform acestei strategii, o armă tactică ar putea fi folosită pentru a încerca să împiedice Rusia să fie atrasă într-un război de amploare, în special într-unul în care ar putea interveni SUA. Folosind ceea ce se numește “inducerea fricii”, Moscova ar încerca să pună capăt conflictului în propriile condiții, șocând adversarul prin utilizarea timpurie a unei arme nucleare de mici dimensiuni sau ajungând la o înțelegere, prin amenințarea nucleară. 

Liderii ruși consideră că, în timp ce un atac nuclear împotriva Chinei sau a SUA ar putea fi brusc, un atac nuclear asupra Ucrainei ar putea să escaladeze conflictul și să ducă la o intervenție directă din partea SUA sau a Marii Britanii, ceea ce ar fi ultimul lucru pe care Vladimir Putin îl dorește”, a încheiat William Alberque, director de strategie și control al armelor, la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Articolul integral pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday