Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, în cadrul unei conferințe de la Paris, că securitatea europeană va fi asigurată prin acordarea unui sprijin ferm Ucrainei, în fața Rusiei. În fața a 20 de șefi de stat și de guvern, între ei și Klaus Iohannis, Macron a declarat: “Mai mult sau mai puțin toate țările reprezentate în jurul acestei mese au căzut de acord că ar trebui să fim pregătiți, peste câțiva ani, pentru ca Rusia să atace aceste țări […] Securitatea noastră, a tuturor, este în joc. Rusia nu poate și nu trebuie să câștige acest război”.

În acest context, președintele francez a făcut apel pentru consolidarea securității, pentru a preveni posibile atacuri rusești asupra altor țări, în viitor. Macron a mai subliniat că, în ultimele luni, Rusia și-a intensificat operațiunile de ofensivă din Ucraina și “este cunoscut faptul că pregătește noi atacuri, în special pentru a șoca opinia publică ucraineană”. 

Estonia, Lituania, Letonia, precum și Polonia, cu un teritoriu mult mai mare, sunt văzute ca posibile ținte ale Rusiei, în scenariul în care Rusia ar ataca un alt stat european. De altfel, toate cele patru sunt țări membre ale NATO și Uniunii Europene, dar și susținători ai Ucrainei.

Separat, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a explicat de ce Berlinul nu trimite rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, Taurus, Armatei Ucrainene: “Ceea ce se face, în materie de controlul țintei și sprijinirii țintei nu poate fi făcut, în privința armei noastre. Toți cei care au avut de-a face cu acest sistem cunosc acest lucru. Noi nu trebui să fim, în niciun moment și în niciun loc, legați de țintele pe care le atinge sistemul Taurus”. Pe rețelele de socializare, Scholz a mai scris că, deși Germania este cel mai mare furnizor european de ajutor militar al Ucrainei, țara nu va deveni “parte la război, nici direct, nici indirect”. 

Un oficial francez a declarat că această conferință nu vizează explicit luarea de noi angajamente în ceea ce privește livrările de arme și ajutorul financiar, ci mai degrabă o mai bună coordonare a sprijinului pentru Kiev. Evenimentul are loc după ce Franța, Germania și Marea Britanie au semnat acorduri bilaterale pe 10 ani cu Ucraina, în încercarea de a trimite un semnal puternic de susținere pe termen lung. 

Surse alternative: Associated Press, DW

Foto: X/@EmmanuelMacron

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday