Importantes tensions en cours à #Bruxelles : gaz lacrymogène utilisé contre des #AgriculteursEnColere à proximité du Parlement européen. pic.twitter.com/TQON0tPlpK
— CLPRESS / Agence de presse (@CLPRESSFR) February 26, 2024
Fermierii au blocat cu sute de tractoare mai multe străzi din capitala Belgiei, înaintea unei reuniuni a miniștrilor Agriculturii din UE. Aceștia au incendiat anvelope și au blocat anumite părți ale orașului. În anticiparea protestelor, polițiștii au creat zone de securitate în jurul instituțiilor europene. Imaginile de pe rețelele de socializare arată cum fermierii au lovit cu tractoarele barierele montate de forțele de ordine.
Voila comment nos agriculteurs doivent procéder 👇
Les agriculteurs franchissent les barrages de police à Bruxelles et se dirigent à nouveau vers le siège de l’UE. pic.twitter.com/GZH8yYmOtc
— SIMON STRUEUX (30) compte secours (@SimonSecours) February 26, 2024
De mai multe săptămâni, fermierii din Europa, în special din Franța, Italia și Spania, protestează, cerând politicienilor să acționeze, în contextul în care sectorul agricol este în dificultate. Sunt nemulțumiți, printe altele, că sunt forțați să-și vândă produsele către lanțurile de magazine la prețuri prea mici, că importurile de produse mai ieftine din afara UE s-au intensificat, dar și că normele de mediu stricte ale UE le îngreunează activitatea. În Belgia, fermierii sunt, de asemenea, nemulțumiți de costurile de trai reduse și spun că “sunt săraci și că vor să își asigure un trai decent“.
Ça chauffe à #Bruxelles. Les #agriculteurs allument plusieurs feux dans le quartier européen alors qu’un sommet réunissant les ministres de l’Agriculture européens est en cours. Des canons à eau sont utilisés. #AgriculteursEnColerepic.twitter.com/I3KJA4sX3E
— Anonyme Citoyen (@AnonymeCitoyen) February 26, 2024
În ceea ce îi privește pe miniștrii agriculturii, aceștia urmează să dezbată un nou set de propuneri ale UE pentru a reduce presiunea asupra fermierilor, inclusiv reducerea inspecțiilor agricole și posibilitatea de a scuti fermele mici de anumite standarde de mediu.
Ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, a declarat, în cadrul reuniunii de astăzi, că “fermierii trebuie să fie plătiți pentru ceea ce fac. «Green Deal» le cere agricultorilor eforturi care nu le aduc niciun beneficiu. Acesta este miezul problemei“.
În urma protestelor din ultimele săptămâni, UE și-a slăbit într-o oarecare măsură politicile de mediu din cadrul Green Deal, eliminând din foaia sa de parcurs privind clima pentru anul 2040 un obiectiv de reducere a emisiilor din agricultură. De asemenea, a retras o lege privind reducerea pesticidelor și a amânat un obiectiv care prevedea ca fermierii să abandoneze o parte din terenuri pentru a îmbunătăți biodiversitatea.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.