Kira Yarmiș, purtătoarea de cuvânt a lui Alexei Navalnîi, a anunțat într-o postare pe X (Twitter) că trupul neînsuflețit al opozantului rus a fost înapoiat familiei: “Corpul lui Alexei a fost predat mamei sale. Multe mulțumiri tuturor celor care au cerut acest lucru împreună cu noi. Ludmila Ivanovna [mama sa] se află încă în Salekhard. Pregătirile pentru înmormântare sunt încă în curs de desfășurare. Nu știm dacă autoritățile vor interveni pentru a nu fi desfășurată așa cum dorește familia și cum merită Alexei. Vă vom informa de îndată ce vom avea noutăți”.

Anunțul vine după ce familia a cerut în repetate rânduri predarea trupului lui Alexei Navalnîi, al cărui deces a fost anunțat pe 16 februarie. Amintim că opozantul rus fusese condamnat la 19 ani de închisoare, pentru “finanțarea unei organizații extremiste”, însă acesta deja executa o pedeapsă de peste 11 ani. Potrivit avocaților săi, starea sa de sănătate s-a deteriorat progresiv în detenție. Alexei Navalnîi a supraviețuit în 2020, după ce a fost otrăvit cu noviciok.

După moartea sa, familiei i s-a spus “să accepte o înmormântare secretă, în caz contrar Navalnîi va fi înmormântat în penitenciarul în care a murit”. De asemenea, mama lui Navalnîi susține că a fost forțată să semneze un certificat de deces care atestă că bărbatul a murit din cauze naturale.

Deoarece Kremlinul a refuzat inițial să înapoieze trupul familiei, Iulia Navalnîi, soția sa, l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că se află în spatele morții lui Navalnîi și că “ține ostatic corpul răposatului ei soț, torturându-l în moarte, așa cum a făcut-o și în timpul vieții”.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday